Itthon hvg.hu 2021. január. 13. 15:45

Deutsch Tamás pert nyert Gyurcsányék ellen

A DK két politikusának összesen 500 ezer forintot sérelemdíjat kell fizetnie.

A Kúria szerdai tárgyalásán helyt adott Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő és alperes felülvizsgálati kérelmének, a felperes Altus Befektetési Zrt. keresetét pedig teljes egészében elutasította. Egyben a perben hozott első és a másodfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és megváltoztatta – közölték.

A Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára tulajdonában álló Altus Befektetési Zrt. azt sérelmezte a keresetében, hogy egy Deutsch által 2017-ben tartott sajtótájékoztatón olyan hangzottak el, amelyek nem feleltek meg a valóságnak, e kijelentések pedig sértik cég a jó hírnevét.

A sérelmezett közlés az volt, hogy az Európai Bizottságtól (EB) kapott megrendelésből az Altus Zrt.-nek olyan bevétele keletkezett, melyből Gyurcsány Ferenc 80 millió forintnyi pénzt adott kölcsön Czeglédy Csabának.

A Kúria a döntésében kiemelte, hogy a Deutsch által mondottak közérdeklődésre számottartó témában hangoztak el, kritikai álláspontként. A mondandó lényege az volt, hogy Gyurcsány családi cége európai uniós forrásokhoz jutott, majd kölcsönt adott Czeglédy Csabának, aki ellen a közlés időpontjában költségvetési csalás miatt volt folyamatban büntetőeljárás. A Kúria külön hangsúlyozta, "hogy a közlés tényekből levont következtetés volt, miszerint Gyurcsány Ferenc családi érdekeltségébe tartozó cég juttatott kölcsönt Czeglédy Csabának”.

Tekintettel arra, hogy a Kúria Deutschnak adott igazat, így a jogerős ítélet alapján a korábban az Altus Befektetési Zrt.-nek kifizetett 500 000 forint sérelemdíj visszajár a fideszes EP-képviselőnek – áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Balla István-Csányi Nikolett 2021. április. 19. 06:30

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Amikor az iskolanyitásról beszélünk, szinte mindig a tanárok és a szülők helyzetén keresztül próbáljuk bemutatni a helyzetet. Mi most kollégáink gyerekeit kérdeztük, hogy örülnek-e az iskolanyitásnak, mi a véleményük az online oktatásról, de azt is megtudtuk, mi zajlik ilyenkor a „fejük kis csücskében”. Videó.