Itthon hvg.hu 2021. január. 13. 15:45

Deutsch Tamás pert nyert Gyurcsányék ellen

A DK két politikusának összesen 500 ezer forintot sérelemdíjat kell fizetnie.

A Kúria szerdai tárgyalásán helyt adott Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő és alperes felülvizsgálati kérelmének, a felperes Altus Befektetési Zrt. keresetét pedig teljes egészében elutasította. Egyben a perben hozott első és a másodfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és megváltoztatta – közölték.

A Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára tulajdonában álló Altus Befektetési Zrt. azt sérelmezte a keresetében, hogy egy Deutsch által 2017-ben tartott sajtótájékoztatón olyan hangzottak el, amelyek nem feleltek meg a valóságnak, e kijelentések pedig sértik cég a jó hírnevét.

A sérelmezett közlés az volt, hogy az Európai Bizottságtól (EB) kapott megrendelésből az Altus Zrt.-nek olyan bevétele keletkezett, melyből Gyurcsány Ferenc 80 millió forintnyi pénzt adott kölcsön Czeglédy Csabának.

A Kúria a döntésében kiemelte, hogy a Deutsch által mondottak közérdeklődésre számottartó témában hangoztak el, kritikai álláspontként. A mondandó lényege az volt, hogy Gyurcsány családi cége európai uniós forrásokhoz jutott, majd kölcsönt adott Czeglédy Csabának, aki ellen a közlés időpontjában költségvetési csalás miatt volt folyamatban büntetőeljárás. A Kúria külön hangsúlyozta, "hogy a közlés tényekből levont következtetés volt, miszerint Gyurcsány Ferenc családi érdekeltségébe tartozó cég juttatott kölcsönt Czeglédy Csabának”.

Tekintettel arra, hogy a Kúria Deutschnak adott igazat, így a jogerős ítélet alapján a korábban az Altus Befektetési Zrt.-nek kifizetett 500 000 forint sérelemdíj visszajár a fideszes EP-képviselőnek – áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Dezső András 2021. január. 25. 06:30

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el

Ha egy főorvos záros időn belül legalább háromszor fogad el hálapénzt, és mindezt három különböző betegtől, akkor öt és tíz év közötti börtönbüntetésre számíthat. Éppen annyira, mint az, aki több milliárd forintot csal el a költségvetésből. Sőt, ha egy orvos csak gyanúsított lesz vesztegetési ügyben - az ártatlanság vélelmétől függetlenül -, már nem gyakorolhatja a hivatását. De a beteg is sokkal rosszabbul járhat, ha orvost fizet le, mintha ezt rendőrrel tenné.