Itthon hvg.hu 2020. december. 23. 16:12

Újra esett a Fidesz, már a bizonytalanok is többen vannak, mint a kormánypártiak

Az esés mértéke egyforma a biztos pártválasztók és a teljes népesség körében is. A Republikon Intézet felmérése szerint az egyesült ellenzék 4-5 százalékkal magasabb támogatottsággal bír, mint a kormánypártok.

Folyamatosan csökken a Fidesz–KDNP támogatottsága, október óta 4 százalékpontot vesztettek a kormánypártok mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében – derül ki a Republikon Intézet december 8–15 között telefonon végzett, ezerfős reprezentatív kutatásából, amit szerdán ismertettek.

Az intézet három okot lát a jelentős csökkenés hátterében:

  • a járványkezelés megítélése,
  • az EU-s költségvetési vétóval kapcsolatos konfliktusos helyzet,
  • az egymást követő botrányok, mint a Szájer-ügy, valamint Demeter Szilárd és Deutsch Tamás vitatott megnyilatkozásai.

Az együttműködő ellenzéki pártok (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP) összesített eredménye, mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében magasabb, mint a Fidesz–KDNP-é. Az ellenzék a teljes népesség körében 35 százalékot ért el szemben a Fidesz–KDNP 30 százalékával, a biztos pártválasztók körében pedig 50 százalékos eredményük áll szemben a kormánypártok 46 százalékával – írták.

Eközben az ellenzéki térfél erőviszonyaiban továbbra sem látható jelentős változás: még mindig a Demokratikus Koalíciónak van a legnagyobb arányú támogatottsága, igaz, a Momentum csak kicsivel marad le tőlük.

A teljes népesség pedig továbbra is három majdnem egyenlő részre oszlik politikai szempontból: kormánypárti szavazókra (30 százalék), ellenzéki szavazókra (37 százalék) és a bizonytalanokra (33 százalék).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. március. 01. 14:00

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Egy nagyon fontos kérdésre még nem született válasz a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kötélhúzása kapcsán: túlragozott-e ez a téma a Fidesz által a világtól teljesen elrugaszkodott helynek beállított, unatkozó, ámde gazdag bürokraták, politikusok, véleményvezérek és újságírók homokozójában, a brüsszeli buborékban? A válasz egy határozott igen.