Itthon MTI / hvg.hu 2020. november. 24. 17:15

A Volner párt elnöke a kamupártokkal magyarázta a választási törvény miatt beadott módosítóját

Volner János azt mondta, hogy olyan határ elé állítják a kamupártokat, ami szinte teljesen ellehetetleníti a működésüket. A képviselő nem érti az ellenzék reakcióját.

Több milliárd forintot "megspóroltunk az adófizetőknek" a kamupártok választási rendszerből történő kiiktatásával – mondta az exjobbikos Volner János független országgyűlési képviselő, aki jelenleg a Volner Párt elnöke.

Hétfőn derült ki, hogy jelentősen módosul a választási törvény, amennyiben a Parlament is jóváhagyja az Igazságügyi bizottságban kedden megszavazott Volner-féle javaslatot, amely szerint az a párt állíthat országos listát, amely legalább 14 megyében és a fővárosban minimum 71 egyéni választókerületben önállóan állít jelöltet.

Volner azt mondta, hogy olyan határ elé "állítjuk a kamupártokat", ami szinte teljesen megszünteti, ellehetetleníti a működésüket, mert 71 választókerületben jelöltet állítani csak országos támogatottsággal, szervezettséggel rendelkezők tudnak állítani. Szerinte ők friss pártként nem félnek attól, hogy ne tudnának mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet állítani.

Ez a verzió egyébként "durvább", mint amit első körben a kormány benyújtott, ők ugyanis 9 megyében és 50 egyéni jelölttel engedték volna meg a jelöltállítást. A kormány eredeti javaslata még nem zárta volna ki, hogy az ellenzék két listán induljon a választáson, a Volner-féle viszont már igen, hiszen összesen 106 egyéni választókerület van, az ellenzék viszont mindenhol egy közös jelöltet állítana. Ezért nem tudják kisakkozni a két listát, hiszen akkor számos helyen egymás ellen kellene indulniuk.

Most húzta keresztbe a Fidesz az ellenzék külön listás terveit

Az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága támogatta azt a módosító indítványt, amely szerint az országos listaállítához 71 egyéni jelöltet kell állítani. Ha ezt a Parlament is elfogadja, az ellenzéknek nem lesz más esélye, csak a közös lista.

A kormány az indoklásában azzal érvelt, hogy a javaslat részben a parlamenti pártok részéről érkezett jelzésekre is figyelemmel a – kampányfinanszírozási intézményrendszerével kapcsolatos visszaélések visszaszorítása érdekében – kell módosítani a törvényt. Lényegében ugyanezt az érvet hozta fel Volner János is.

A Demokratikus Koalíció úgy reagált Volner módosítójára, hogy a Fidesz ma álellenzéki fiókszervezetét használta fel arra, hogy tovább szigorítsa a választási törvényt.

Volner János méltatlannak és igazságtalannak nevezte "az ellenzék támadását". Mint mondta, a múlt héten sajtótájékoztatón ismertette javaslatukat, de egyetlen baloldali médium sem ment el, a benyújtás óta egy észrevételt sem tettek javaslatára a baloldali politikusok,

most mégis úgy tesznek, mintha szándékaik ellen való lenne az, ami történt.

"Ha valaki egy listán szeretne Gyurcsány Ferenccel elindulni, megtehette eddig is, megteheti ezután is, semmiben nem akadályozzuk meg a baloldali pártokat" – mondta. Hangsúlyozta: nincs az ellenzéki oldalon sem összefogási kényszer. "Senkit nem kér meg a Volner Párt arra, hogy összegyurcsányozza magát, Jakab Péternek sem mondjuk azt, hogy fogjon össze Gyurcsány Ferenccel, ők azonban mégis így döntöttek, egy listára fog a Jobbiktól a DK-ig terjedő balliberális koalíció kerülni" – mondta, hozzátéve: "összenő, ami összetartozik".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.