Itthon hvg.hu 2020. november. 24. 12:11

Most húzta keresztbe a Fidesz az ellenzék külön listás terveit

Az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága támogatta azt a módosító indítványt, amely szerint az országos listaállítához 71 egyéni jelöltet kell állítani. Ha ezt a Parlament is elfogadja, az ellenzéknek nem lesz más esélye, csak a közös lista.

Jelentősen módosul a választási törvény, amennyiben a Parlament is jóváhagyja az Igazságügyi bizottságban kedden megszavazott javaslatot. A testület kormánypárti többsége megszavazta ugyanis Volner János volt jobbikos, jelenleg független képviselő módosító javaslatát, amely szerint csak az a párt állíthat országos listát, amely legalább 14 megyében és a fővárosban minimum 71 egyéni választókerületben önállóan állít jelöltet. A szavazásról a DK-s Sebián-Petrovszki László tájékoztatta a Telexet.  A képviselő a hvg.hu-nak ezen felül elmondta azt is, a bizottsági ülésen a kormány képviseletében jelen lévő Völner Pál államtitkár is támogatta a javaslatot, ezután szavaztak róla a bizottság tagjai.

A törvényjavaslat megszavazása előt egy kör, a Törvényalkotási bizottság ülése hátra lehet, ahol szintén benyújthatnak módosítót a tervezethez, de Sebián-Petrovszki a mai ülés után nem számít arra, hogy enyhülne a szabály.

Ez a verzió durvább, mint amit első körben a kormány benyújtott, ők ugyanis 9 megyében és 50 egyéni jelölttel engedték volna meg a jelöltállítást. A kormány eredeti javaslata még nem zárta volna ki, hogy az ellenzék két listán induljon a választáson, a Volner-féle viszont már igen, hiszen összesen 106 egyéni választókerület van, az ellenzék viszont mindenhol egy közös jelöltet állítana. Ezért nem tudják kisakkozni a két listát, hiszen akkor számos helyen egymás ellen kellene indulniuk.

A kormány a javaslat indoklásában azzal érvelt, hogy a javaslat részben a parlamenti pártok részéről érkezett jelzésekre is figyelemmel a – kampányfinanszírozási intézményrendszerével kapcsolatos visszaélések visszaszorítása érdekében – kell módosítani a törvényt. Lényegében ugyanezzel érvelt Volner János is. Megkérdeztük a Fideszt, hogy miért támogatták a javaslatot, és számítani lehet-e arra, hogy a Parlamentben is megszavazzák, mire a frakció sajtóosztálya azt írta,

a javaslatot a frakció még nem tárgyalta, de minden módosítást megfontolunk, ami segíti a kamupártok elleni fellépést.

Török Gábor politikai elemző a Facebookon nagyon röviden kommentálta a helyzetet:

Itt valaki nagyon szeretné a közös listát...

Az ellenzéki pártok a kormány által beadott törvénymódosító visszavonását követelték korábban, mire az általános vitában Hende Csaba fideszes politikus azzal hűtötte a kedélyeket, hogy

a tervezet a valódi ellenzéket semmiben nem gátolja vagy akadályozza.

Ez is csak úgy volt igaz, hogy három listán nem tudott volna az ellenzék, amit amúgy nem is akart, Volner János módosítója után viszont már nem áll meg Hende érvelése, eddig ugyanis nem minden ellenzéki párt gondolkodott közös listában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Balla István-Csányi Nikolett 2021. április. 19. 06:30

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Amikor az iskolanyitásról beszélünk, szinte mindig a tanárok és a szülők helyzetén keresztül próbáljuk bemutatni a helyzetet. Mi most kollégáink gyerekeit kérdeztük, hogy örülnek-e az iskolanyitásnak, mi a véleményük az online oktatásról, de azt is megtudtuk, mi zajlik ilyenkor a „fejük kis csücskében”. Videó.