Itthon hvg.hu 2020. szeptember. 16. 20:07

Karanténlistára került Budapest Németországban

De felkerült Bécs is azoknak a kockázatos területek listájára Németországban.

Koronavírus - a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

A német Robert Koch Intézet közleményében tudatta a német állampolgárok utazási lehetőségével kapcsolatos változásokat: számunkra a legérdekesebb az, hogy Budapest kockázatos területnek minősül a továbbiakban, ami azt jelenti, hogy a magyar főváros felkerült a karanténlistára.

A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírus-tesztet kell végeztetniük. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását.

Október 1-től a karantént legkorábban az ötödik nap elteltével lehet feloldani negatív lelet esetén.

De nem csak a magyar fővárosból hazatérve kötelező a házikarantén Németországban: például Bécs is ebbe a kategóriába került a szeptember 16-i közlemény szerint több horvát és francia területtel együtt.

A német szabályok szerint a kockázatos kategóriába azok a területek kerülnek, ahol az elmúlt hét napban ötvennél magasabb volt a százezer főre jutó regisztrált fertőzöttek aránya, de diplomáciai jelentéseket is figyelembe vesznek: például azt, hogy milyen intézkedéseket hozott az adott ország kormánya az elmúlt időszakban, vagy a tesztelések számát.

Koronavírus - a második hullám
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Élet+Stílus Csatlós Hanna 2020. október. 01. 19:46

A vörösiszap-katasztrófa az egyik közösséget szétzilálta, a másikat megerősítette

Magyarországon első alkalommal került sor egy ipari-természeti katasztrófa hosszú távú hatásainak komplex kutatására. Pszichológus, kommunikációkutató, lelkipásztor és szociológusok bevonásával vizsgálták meg, hogy tíz évvel a vörösiszapömlés után milyen állapotban van a három érintett település, Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely lakossága. A kutatás a koronavírus-járvány hosszútávú kezelésére vonatkozóan is fontos következtetéseket tartogat.