Itthon Joó Hajnalka 2020. május. 05. 18:40

Elárulta az Emmi: A rendelőkben kell megcsináltatni a kezelésekhez szükséges PCR-tesztet

Joó Hajnalka
Szerzőnk Joó Hajnalka

Továbbra is elképesztő információs káosz uralkodik a május 4-től bevezetett új egészségügyi ellátásrenddel, azon belül is legfőképpen az egyes beavatkozásokhoz előírt PCR-tesztekkel kapcsolatban. Bár az intézményeknek úgy tűnik, egyelőre nem, a hvg.hu-nak elárulta az Emmi, hol és hogyan zajlik majd a mintavétel.

Több mint másfél napja hatályban vannak, de megfelelő információk híján a hazai a szakrendelők túlnyomó többségében még mindig nem tudják alkalmazni azokat az egészségügy újraindításához kapcsolódó új szabályokat, amelyeket az emberi erőforrások minisztere rendelt el a múlt héten.

Kásler Miklós – ahogy megírtuk – a hosszú hétvégét megelőző utolsó órákban, csütörtök este értesítette az egészségügyi szolgáltatókat arról, hogy május 4-től milyen feltételek mellett indulhat újra a március 16. óta csak sürgősségi esetekre korlátozott betegellátás. A fokozott higiénia, és pretriázs rendszer bevezetése mellett a miniszter ebben PCR (vagyis légúti) koronavírusteszt elvégzéséhez, illetve annak negatív eredményéhez kötött egyes beavatkozásokat, illetve szakrendelések felkeresését (a fogorvosi beavatkozásokra vonatkozó eljárás máris módosult, nem mindenkit kell tesztelni, aki például fogfúrásra megy, csak a fertőzésgyanúsakat). Utóbbiak közé került például több más egyéb mellett a fül-orr-gégészeti rendelés is, de hogy a hozzá szükséges COVID-19-tesztet hol és hogyan lehet elvégeztetni, arról azóta sem tudnak a szolgáltatók, pedig a csütörtöki miniszteri levél erről legkésőbb hétfőig ígért további tájékoztatást.

Kedd reggeli cikkünkben a hétfői állapotok alapján számoltunk be arról a teljes tanácstalanságról, amit az ország több tucat házi- és szakorvosi rendelőjénél tapasztaltunk a feltételként előírt tesztek után érdeklődve, és ez kedd délutánra sem változott: mandulagyulladás-gyanús páciensként próbáltunk több tucat helyre bejelentkezni, de egy kivétellel gyakorlatilag nem találunk olyan egészségügyi szolgáltatót, ahol ne a "sajnálom, egyelőre semmi információnk nincs”, „ne haragudjon, nem tudok mit mondani”, illetve a „nagyon jó kérdés, két napja ezt nyomozzuk mi is” – formulák valamelyikével válaszoltak volna.

Volt olyan fővárosi szakrendelő, amelynek recepciósa ingerülten, emelt hangon zúdította ránk, hogy mi vagyunk a száznyolcvanadikak, aki ma ezt kérdezi, de akkor se tudja megmondani, és volt olyan gégészet, ahol maga az orvos fakadt ki, hogy három órával korábban bement a rendelőbe, hogy kezdésre kinyomozza, mit mondjon a betegeinek, de nem sikerült megtudni, ki, hol és hogyan előteszteli majd a pácienseket.

Egy belvárosi szakrendelőben már a kapcsolás előtt kikérdeztek, hogy jártunk-e külföldön vagy találkoztunk-e koronavírusos beteggel, de a szakorvos csak sajnálkozni tudott, hogy nem fogadhat senkit, amíg nem tudni, hol-hogyan zajlik majd a teszt. A legtöbb kerületben és vidéki nagyvárosban pedig azt kérték, hogy jövő héten érdeklődjünk újra, mert „addigra talán kiderül valami”. Az újpesti szakrendelőnek egyelőre a honlapján is az áll, hogy „a vizsgálatok elindításához várjuk az emberi erőforrások miniszterének egyértelmű állásfoglalását arról, hogy valóban negatív PCR teszthez köti ezeket”. Amíg azonban ez nem érkezik meg, a gégészeten – lényegében fittyet hányva az új előírásra – kedvesen közölték, hogy menjünk nyugodtan, mert teszt nélkül is megvizsgálnak minket.

Másutt több szakorvos is azt javasolta, hogy forduljunk a háziorvoshoz és ő kezdeményezze a PCR-tesztet. A jelenlegi eljárásrend alapján azonban a háziorvos éppen, hogy csak a koronavírus-gyanús betegeknek rendelhet ilyet (és azt is csak egy meglehetősen elavult szempontrendszer alapján, amelyben a felsőlégúti tünetek mellett még mindig az egyik fő szempont például, hogy járt-e külföldön, vagy találkozott-e COVID-19-fertőzöttel).

Egy miskolci szakrendelő elérhetőségét kutatva megörültünk, amikor a felsorolásban felbukkant egy "COVID-19-rendelés": a gégészeten azonban sajnálkozva tudatták, hogy ott nem a miniszteri utasításban előírt PCR-vizsgálatokat végzik, hanem azokat teszteleik, akik részt vesznek a Semmelweis Egyetem múlt héten indított országos koronavírus-szűrésében.

Van, ahol már működik

A megkeresett közel két tucat intézményből egyetlen egyet találtunk, ahol már működőképesnek tűnt az új rendszer: a XX. kerületi szakrendelőben másnap reggelre kaphattunk volna időpontot PCR-tesztre ahhoz, hogy negatív eredmény birtokában bejelentkezhessünk a fül-orr-gégészeti rendelésre. Azt nem sikerült megtudnunk, hogy ez az intézmény honnan informálódott vagy mitől tudta elindítani az új rendszert, ha a többi nem. Azt viszont igen, hogy mintát helyben, egy a szakrendelőben újonnan kialakított helyiségben veszik le, az eredmény pedig 24-72 óra elteltével lenne meg – ekkor lehetne időpontért telefonálni a gégészetre, ahol értelemszerűen az akkori leterheltségtől függően fogadnának bennünket. Ez viszont újabb kérdéseket vet fel: ha szerdán elvégeztetnénk a tesztet, és péntekre az eredmény birtokában időpontot kérnénk és kapnánk, mondjuk jövő keddre, akkor mi garantálja, hogy a mintalevételtől eltelt hét napban nem fertőződtünk meg? Van-e így értelme a teszteknek?

Ez utóbbi kérdést a gyakorlati tudnivalók kifejtését is kérve az operatív törzsnek és az emberi erőforrások minisztériumának is elküldtük kedden. Előbbitől nem kaptunk választ, a minisztérium sajtófőnökétől viszont kedd délutánra igen: eszerint „egy negatív PCR-lelet jelentősen csökkenti a kockázatát annak, hogy beteg emberen végzik el a tervezett beavatkozást.”

A mintavétel hogyanjáról Kresz László azt írta, hogy

nem fogászati esetben a beavatkozást végző járóbeteg-rendelőnek, kórháznak kell gondoskodnia a mintavételről, a PCR-tesztek eredménye pedig a laboratóriumba való beérkezéstől számítva 24 órán belül elkészülnek.

A kérdésünkre, hogy hány napig érvényes egy negatív teszt és hány naponta szükséges tesztelni azt, aki egy több alkalmas kezelésen vesz részt, ugyanakkor csak részben kaptunk választ: időbeli korlátról nem írt az Emmi sajtófőnöke, elhúzódó kezelésre viszont azt válaszolta, az orvos kompetenciája, hogy megismételteti-e a tesztet.

A tesztek finanszírozásáról Kresz László megismételte, amit hétfőn maga Kásler Miklós is elmondott a Parlamentben, vagyis, hogy közfinanszírozott szolgáltató esetén a vizsgálatot Egészségbiztosítási Alap állja, a betegnek nem kell fizetni érte, magánrendelésen viszont a szolgáltatót terheli a költség, aki ennek összegét átháríthatja a betegre.

A felvetésre, hogy miért elég egy teszt, amikor járványügyi szakemberek visszatérően kettőt ajánlanak a fertőzésmentesség megerősítésére, a sajtófőnök azt írta: a protokoll szerint csak a beteg gyógyultnak nyilvánításához van szükség kettőre.

A fogászati betegek szűrésével kapcsolatban a sajtófőnök az Egészségügyi Szakmai Kollégium Fog- és Szájbetegségek Tagozatának hétfő este megjelent ajánlására hivatkozott, amely szerint kezeléstől függetlenül csak koronavírus-gyanús betegeknél szükséges a PCR-teszt. Ha viszont egy fogorvosi beavatkozásra váró pácienst koronavírus-gyanúsnak minősítenek, neki a korábban megszokott módon, telefonon jelentkeznie kell háziorvosánál, aki értesíti a mentőket.

A szakrendelésekhez előírt PCR-teszteket Kresz László magyarázata szerint az NNK határozata alapján kijelölt laboratóriumok végzik majd, amelyek kapacitása állítása szerint meghaladja a várható terhelést. (Cikkünk korábbi verziójában tévesen értelmeztük a válasz erre vonatkozó részét, és azt írtuk, a várható terhelés haladja meg a kapacitásokat -  a hibáért elnézést kérünk.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech Bedő Iván 2021. május. 13. 13:12

Ha már a rendőrséget is zsarolják, akkor tényleg baj van

A hackerek az ellopott adatokat már nemcsak titkosítják, hanem azzal zsarolnak, hogy ki is szivárogtatják az érzékeny információkat. A kiberbűnözők eszköztára bővül, már nem félnek közművek - mint most egy olajvezeték - ellen bevetni őket, vagy akár a hatóságokat is támadják. A háttérben felsejlenek a kevésbé demokratikus berendezkedésű államok.