Itthon hvg.hu 2018. december. 28. 08:37

Hatalmasat nőtt az elégedetlenek tábora

Az elmúlt hónapban még 41 százalék mondta azt, hogy elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok. Most – a túlóratörvény és az azt követő tüntetések után – ez a szám 30 százalékra csökkent.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen

Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából végzett kutatást december 13-a és 19-e között, ebbe az időszakba pedig már beleesik a túlóratörvény parlamenti elfogadása, valamint az ezt követő tüntetések is. Az 1000 fős, reprezentatív mintán készült felmérésből kiderül:

drasztikusan, 41 százalékról, 30 százalékra, 11 százalékponttal csökkent azok aránya, akik elégedettek a hazánkban zajló folyamatokkal. Ezzel párhuzamosan, hasonló arányban, 11 százalékponttal, 53 százalékról 64 százalékra növekedett az elégedetlenek aránya.

Ilyen mértékű elmozdulás egy hónapon belül különösen ritka. Ezzel a változással a másfél évvel ezelőtti szintre ment vissza a mutató.

A pártok közül:

  • a Fidesz az összes megkérdezett körében 23 százalékon, miután egy hónap alatt 2 százalékpontot csökkent a támogatottságuk;
  • az MSZP-Párbeszéd 9 százalékon, itt 1 százalékos a növekedés;
  • a Jobbik is 9 százalékon.

Az LMP támogatottsága nem változott, és 2 százalék, a DK esetében viszont egy százalékpontot növekedett, és így 3 százalék. A Kétfarkú Kutya Párt egy százalékpontot csökkent, így 1 százalék, míg a Momentum ugyanennyit növekedett, így 2 százalék a támogatottsága. A Mi hazánk mozgalom párt támogatottsága a múlt hónapokban stabilan elérte az 1 százalékot, ám ez most csökkent, és a Liberálisokhoz hasonlóan nem érte el az ábrázoláshoz szükséges értéket.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról