2013. február. 25. 11:10 hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. február. 25. 11:44 Itthon

Magyarország is érintetté vált a lóhúsbotrányban

Még tavaly nyáron érkezett kisebb mennyiség Magyarországra abból az ír hamburgerpogácsából, amelyet most egy német vállalkozás hívott volna vissza – közölte a napidoktor.hu. Csakhogy időközben az összes hazánkba érkezett gyanús húst megették, így egyelőre nem bizonyosodott be, valóban tartalmazott-e lóhúst a szállítmány.

Az európai gyorsriasztási rendszeren (RASFF) nem jelölt lóhústartalommal kapcsolatban a tagállamok által közzétett ügyekben Magyarország is érintetté vált, mert egy német vállalkozás megelőző intézkedésként termékvisszahívást kezdeményezett egy ír hamburger termékre, amelynél a lengyel alapanyag felhasználással kapcsolatban feltételezhető volt a lóhúsos szennyezés – közölte a napidoktor.hu.

A termék nem jelent közvetlen veszélyt a fogyasztókra, de az esetleges lóhústartalom, amelyet nem jelöltek az összetételben, hamisításnak minősül és megtéveszti a fogyasztókat. Az esetet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jelezte az egészségügyi portál megkeresésére.

Írország február 15-én jelentette be a RASFF-on, hogy ló DNS-t mutattak ki egy ír üzemben gyártott fagyasztott marha-hamburgerben, melyből több tagállamba is szállítottak. Egy német kereskedőn keresztül 2012 augusztusában hazánkba is érkezett mindössze 10 kilogramm a feltehetően lóhúst tartalmazó ír fagyasztott hamburgerből, amelyre a német vállalkozás megelőző intézkedésként termékvisszahívást kezdeményezett.

A Nébih azonnal helyszíni ellenőrzést tartott, amelynek eredményeként megállapították, hogy tavaly augusztus 13-án két karton, összesen 10 kilogrammnyi érkezett az ír hamburgerpogácsából, amelyet a vállalkozó mintaként hozott be. A teljes mennyiséget egy szezonálisan üzemelő vendéglátó egységbe szállították tovább, ahol a tulajdonos nyilatkozata szerint az összes terméket elfogyasztották. Az áru mozgását dokumentumokkal is alátámasztották.

A Nébih laboratóriumában eddig több különböző mintát vizsgáltak meg, jellemzően kereskedelemben kapható, előrecsomagolt, félkész termékeket (többek között lasagne-t, húspogácsákat, húsgolyókat), illetve darált húst (marha, sertés-marha) és nyers marhahúst (gömbölyű felsál, rostélyos). Az elvégzett fajazonossági vizsgálatok alapján lóhúst egyetlen minta sem tartalmazott – tette hozzá a beszámoló.

Hirdetés