2010. május. 02. 10:31 MTI Utolsó frissítés: 2010. május. 02. 10:07 Itthon

Munkahelyteremtés: szeptember végéig lehet pályázni

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) 500 millió forint keretösszegű, központi munkahelymegőrző programja keretében szeptember végéig pályázhatnak támogatásra a vállalkozások - mondta Réthy Pál, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főosztályvezető-helyettese.

A pályázatokat a regionális munkaügyi központok kirendeltségei fogadják, a programtól mintegy 3 500-4 000 munkahely megőrzését várják. Réthy Pál hangsúlyozta: a program célja a legalább 50 fős csoportos létszámleépítésre kényszerülő, átmeneti működési problémákkal küzdő vállalkozások elbocsátásainak megelőzése, a gazdasági-foglalkoztatási szerkezetváltás elősegítése.

A támogatás maximum négy hónapra igényelhető, a támogatás havi mértéke munkavállalónként legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér összegének 135 százaléka, ez idén 99 225 forint. A támogatás ellenében a vállalkozásoknak a kérelem beadását megelőző havi statisztikai állományi létszámukat a támogatás ideje alatt, illetve az azt követő legalább a támogatott foglalkoztatás kétszeres időtartamával megegyező ideig kell megőrizniük.

Az SZMM tavaly központi munkahelymegőrző programjának kerete 700 millió forint volt, a tárca adatai szerint 554,7 millió forint támogatást ítéltek meg, amelyből 476,2 milliót fizettek ki. A programnak köszönhetően a támogatott cégeknél összesen 4 800 munkahelyet sikerült stabilizálni.

A KSH legfrissebb adatai szerint a munkanélküliségi ráta 2010 első negyedévében 11,8 százalék volt, ezzel a mutató 16 éves csúcsra emelkedett. A 15-64 éves korcsoport foglalkoztatási rátája 54,5 százalék, amely az előző év azonos időszakához képest 0,6 százalékpontos csökkenést jelent.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.