2009. június. 19. 08:55 MTI Utolsó frissítés: 2009. június. 19. 09:29 Itthon

Az SZDSZ ma dönt a vagyonadóról

Átmenetileg inkább a civil világot választja Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti listavezetője. A politikus erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt.

Az SZDSZ országos tanácsának elnöke leszögezte, hogy nem indul a pártelnöki posztért, mint fogalmazott "most nem rá van szüksége a szabad demokratáknak". A volt EP-képviselő szerint olyan elnököt kell találnia a liberális pártnak, aki személyében szimbolizálja, hogy megújulásra van szükség. Kérdésre válaszolva elmondta, nem kíván indulni a posztért sem Kuncze Gábor, sem Fodor Gábor, sem Kóka János.

Olyan elnökre van szükség, aki "kevésbé használódott el", kevésbé volt frontvonalban, van benne dinamizmus, tehetség - fejtette ki a politikus, aki szerint 4-5 ember is szóba jöhet elnökjelöltként. Kiemelte, hogy az SZDSZ-ben ma minden józan ember azt gondolja: ha nem tudnak túljutni a megosztottságon, akkor tényleg végük van.

"Nagyon súlyos helyzetben van az SZDSZ, ezt látni kell" - fogalmazott. Mint mondta, ebből csak akkor tud kikapaszkodni a párt, ha képes a gyökeres megújulásra és az egységes fellépésre.

Szerinte a megújulásnak ki kell terjednie a pártvezetésre és a frakcióra is minden tekintetben, így a szereplő személyek vonatkozásában, a tematikában, a stílusban és a mentalitásban is. Az SZDSZ-nek önállónak és függetlennek kell lennie, de nem zárható ki valamiféle választási szövetség, de nem a szocialistákkal. Szent-Iványi István nem zárta ki azt sem, hogy a liberális párt nevet, logót, arculatot vált.

A kormányhoz való viszonyt firtató kérdésre Szent-Iványi István azt válaszolta: az ügyvivői testület pénteken foglalkozik a vagyonadóval, a végleges álláspont itt születik meg. Számára ez eddig ismertek alapján nem megfelelő a kormány által felkínált kompromisszum.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.