2006. június. 25. 16:15 MTI/hvg.hu Utolsó frissítés: 2006. június. 25. 16:26 Itthon

Fokozott élelmiszer-ellenőrzések az idegenforgalmi szezonban

A nyári idegenforgalmi szezonban fokozott élelmiszer-ellenőrzésekre készülnek fel a hatóságok a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal koordinálásával. Fokozottan ellenőrzik a hatóságok az idegenforgalmi időszakban kiemelten látogatott vendéglátóhelyeket és kereskedelmi egységeket.

Egy pohár ital. Közegészségügyi
szempontból kiemelten
veszélyes élelmiszer
© sxc.hu
Ide tartoznak a szállodák, éttermek, büfék, piacok, vásárcsarnokok, valamint a nagy élelmiszer-áruházak. A nyári időszakban közétkeztetést, csoportos étkeztetést nyújtó egységek: nyári táborok, bölcsődei, óvodai konyhák, üzemi étkeztető helyek is számíthatnak váratlan ellenőrzésekre. Ugyancsak kiemelten gyakori ellenőrzés lesz a nagy tömegrendezvények, például a Forma-1, vagy Sziget Fesztivál vendéglátó egységeiben.

A közlemény felhívja a figyelmet, hogy a nyári meleg kedvez a baktériumok szaporodásának, és ez elősegíti az élelmiszerek romlását, az élelmiszerfertőzések, mérgezések megszaporodását. A meleg és a megnövekedett áruforgalom túlterheli a hűtők kapacitását. A vendéglátóipari egységekben nyáron gyakori a dolgozók túlterhelése, szakképzetlenek alkalmazása, és ez is növeli az egészségre ártalmas, vagy rossz minőségű élelmiszerek forgalomba kerülésének valószínűségét.

Az ellenőrzések során elsősorban az ételmérgezések megelőzését szolgáló higiénés rendszabályok betartását vizsgálják, és kiemelt figyelmet fordítanak az áruk eredetének és nyomon követhetőségének ellenőrzésére is. Ellenőrzik az ártájékoztatás, jelölés, reklámozás megfelelőségét, valamint próbavásárlással a mérések és kiszámolt árak pontosságát is.

A hivatal a kiemelten ellenőrzött termékcsoportok közé sorolja a közegészségügyi szempontból fokozott kockázatot jelentő élelmiszercsoportokat: húsokat, húskészítményeket, tejtermékeket, fagylaltokat, cukrászati és hidegkonyhai termékeket, a söröket és a jégkrémeket, valamint a friss zöldségek, gyümölcsök minőségét és növényvédőszer-maradék tartalmát is. A termékek minőségi és biztonsági jellemzőit helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokkal egyaránt ellenőrzik.

Az ellenőrzéseket a négy élelmiszer-ellenőrzésben érintett hatóság - állategészségügyi hatóság (ÁÉEÁ), közegészségügyi hatóság (ÁNTSZ), fogyasztóvédelmi hatóság (FVF) és a növény egészségügyi hatóság (NTSZ) - saját hatáskörének megfelelően, de összehangoltan végzi. Ezen belül sor kerülhet együttes ellenőrzésekre is, de látványos "kommandózás" helyett ezúttal az önállóan végzett ellenőrzések alaposságára, részletességére helyezik a hangsúlyt - áll a közleményben. Hozzáteszik azonban, hogy indokolt esetben rajtaütésszerű közös akciók is várhatók, szükség esetén a rendőrség és a vám-és pénzügyőrség bevonásával.

Hirdetés
hvg360 Ligeti Nagy Tamás 2025. január. 05. 19:30

"Nem csak egy eszköz, hanem ügynök" – Harari elmagyarázza, miért veszélyesebb a mesterséges intelligencia az atombombánál is

Miután az ember lassan beletörődik a múlt megváltoztathatatlanságába, és a jelenben nem igazán érzi jól magát, úgy döntött: a jövőt megtartja magának. Yuval Noah Harari izraeli történész új okoskönyvében az információs hálózatok fejlődését vizsgálva arra jut, lehet, hogy az emberiség történetét Valaki Más írja.