2012. október. 21. 20:46 MTI Utolsó frissítés: 2012. október. 21. 20:28 Diplomácia

Október 23. - Koszorúzással emlékeztek a párizsi diadalívnél

Magyarok és franciák közösen emlékeztek meg vasárnap az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 56. évfordulójáról az ismeretlen katona sírjánál, a párizsi diadalív alatt.

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága megemlékezésén mintegy kétszázan vettek részt.

A hagyományos koszorúzási ünnepség kezdetén a megemlékezők a forgalom elől lezárt Champs-Elysées felső szakaszán érkeztek a Diadalívhez, ahol Sujánszky Jenő, a francia-magyar emlékbizottság elnöke, Trócsányi László párizsi magyar nagykövet és a francia Charles de Gaulle Emlékbizottság képviselői megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját, majd meggyújtották a lángot a magyar forradalom áldozatai, hősi halált halt mártírjai és a megtorlásban kivégzettek tiszteletére.

Az egybegyűltek és a félórás ünnepséget kordonok mögül figyelő turisták ezt követően meghallgatták a magyar és a francia himnuszt, amelyeket egy francia katonazenekar adott elő.

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága más francia szervezetekkel közösen 1957 óta minden évben megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi diadalívnél. Az ünnepségen a rendszerváltás óta a magyar kormány is képviselteti magát.

Az 1956-os forradalom emlékére délelőtt ünnepi szentmisét tartottak a párizsi Magyar Katolikus Misszióban, majd koszorúztak Mindszenty József hercegprímás emléktáblájánál.

Kedden este a Párizsi Magyar Intézetben tartanak zenés megemlékezését Várkonyi Zsuzsanna színésznő és Sudár Annamária előadóművész közreműködésével.

November 5-én, a forradalom leverésére emlékezve Nagy Imre és az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak jelképes síremlékművénél, a Pere Lachaise temetőben lesz koszorúzás Párizsban.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.