Gazdaság hvg.hu 2023. november. 16. 12:53

Megszületett a megállapodás, decembertől 15 százalékkal nőhet a minimálbér

A garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedhet.

Megszületett a munkaadók és a munkavállalók között a megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), e szerint decembertől 15 százalékkal növekedhet a minimálbér és tízzel a garantált bérminimum.

A döntést a Gazdaságfejlesztési Minisztérium jelentette be, és ennek alapján az év utolsó hónapjától a minimálbér bruttó 266 800, míg a garantált bérminimum pedig bruttó 326 000 forint lehet. A felek abban is megállapodtak, hogy a 2024-es év folyamán is meg kell őrizni a bérek reálértékét, így célszerű volna, ha minden vállalkozás a maga üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelően eszközöljön további béremeléseket.

Az ülésen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is részt vett, aki üdvözölte a döntést, valamint jelezte, hogy a kormány mielőbb megtárgyalja a javaslatokat és megalkotja a szükséges jogszabályokat.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség a tárca közleménye szerint nem írta alá a megállapodást. Nagy Márton szerint ezt a szövetség „nyilvánvalóan politikai okokból” nem tette meg. Az MSZSZ-nek a tárgyalásokkal kapcsolatos kifogásairól itt írtunk.

Előrehozná decemberre a minimálbér és a garantált bérminimum emelését a kormány, de van egy rossz hír is

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár Czomba Sándor nyilatkozata szerint nem várnák meg 2024 januárját, már most decemberben emelnének a minimálbéren 15 százalékot, a garantált bérminimumon pedig 10 százalékot.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.