Gazdaság hvg.hu 2022. január. 26. 15:01

Gerendai Károly: Kisebb lett volna a veszteség, ha mindent felszámolok

A vendéglátó- és szórakoztatóiparban több vállalkozásban is jelen lévő Gerendainak múlt nyárig egymilliárdos veszteséget okozott a járvány, most mégis úgy gondolja, idén már máshogy lesz.

Szerencsére egyre inkább fenntartható a pálya

– mondta Gerendai Károly, a Sziget beindításával hírnevet szerzett, ma már többek közt fine dining éttermekben, a Budapest Parkban és az Erzsébet téri óriáskerékben is érdekelt üzletember a Digital Hungarynak adott interjúban arra a kérdésre, a tavaly nyárig összejött egymilliárdos forintos vesztesége ellenére sikerült-e mára normalizálnia a cégeit.

„A veszteségek kapcsán a legnagyobb szerencsénk az volt, hogy sokakkal ellentétben, nekünk legalább volt jelentős tartalékunk a korábbi sikeres üzleti tevékenységből, illetve a Sziget eladásából. Ha ez nem lett volna, nem tudtuk volna miből finanszírozni az ilyen mértékű veszteségeinket” – mondta Gerendai, hozzátéve, 2021-re „megtanultunk együtt élni a koronavírussal”, így nőtt a kereslet, a turizmus is elkezdett magára találni. „Voltak olyan vállalkozásaink, amik a helyzethez alkalmazkodva már tudtak kisebb nyereséget is termelni.

Összességében a veszteség az ötödére csökkent 2020-hoz képest.

Az idei évnek már azzal az elvárással futottunk neki, hogy lehetőség szerint már semelyik vállalkozásunk ne termeljen direktben veszteséget. No nem azért, mert azt gondoljuk, hogy a Covidnak idén nem lesz ránk már semmilyen hatása, hanem mert ki tudjuk küszöbölni ezeket a hatásokat” – fogalmazott az üzletember.

Arra a kérdésre, gondolt-e arra, hogy más jellegű vállalkozásokba kezdjen, hiszen minden cége a járványtól leginkább sújtott iparágakban tevékenykedik, úgy felelt: „Ilyenkor vagy meg kell próbálni minél hamarabb minimalizálni a veszteségeket, eladni amit lehet, és profilt váltani, vagy ki kell tartani és bízni a jövőben. Én azt a döntést hoztam, hogy mindent megpróbálok életben tartani, és remélem, hogy mielőbb rendeződik a helyzet. Rövid távon ez biztosan nagyobb veszteséget jelentett, mintha mindent felszámoltam volna. De hosszabb távon én úgy gondolom – és ezt a megelőző évtized is jól megmutatta – a turizmusban és a szórakoztatóiparban van még potenciál.”

Gerendai arról is beszélt: a gasztronómiában nem várt hatásai is voltak a járványnak, például a gyorséttermek mellett a fine diningban is elindult a kiszállítás: „Persze a forgalom így is csak a töredéke volt a korábbinak, de a vendégek közül sokan ráébredtek, hogy az irodába vagy otthonra már lehet olyan ételeket is rendelni, amire korábban nem is gondoltak.”

 

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Galicza Dorina 2024. december. 28. 20:00

Elillant történelem és babonamentes tűzvédelem – megnéztük a felújított Notre Dame-ot

Párizs székesegyháza fényesebben ragyog, mint valaha, de az évszázadok alatt felhalmozódott kosszal együtt mintha a történelmét is lemosták volna róla. Bár a felújítás még nem ért véget, ha a belső tér már nem változik, akkor az évtizedek múlva sebtében idelátogató turista azt se fogja tudni, mi történt az elmúlt öt évben a templom körül.