Gazdaság Lengyel Miklós 2021. november. 08. 14:58

Tíz éve nem volt ilyen drága az élelmiszer a világban, mint most

Egy év alatt 30 százalékkal lett drágább az élelmiszer, részben a gyorsan növekvő kereslet, részben a gyenge termések miatt – írja a CNN az ENSZ friss jelentésére hivatkozva.

3 százalékkal növekedtek az élelmiszerek árai szeptembertől októberig – közli a FAO (az ENSZ mezőgazdasági és élelmiszer-ipari szervezetének) jelentése. Különösen a növényi olajok és a búza lett drágább egyetlen hónap alatt. A búza, amely a legnagyobb termőterülettel rendelkezik a világon, 5 százalékkal lett drágább, mert gyenge volt a termés olyan nagy exportőr országokban, mint Kanada, az USA vagy Oroszország. Az árpa, a rizs és a kukorica ára is nőtt.

Még rosszabb a helyzet a növényi olajoknál, ahol egyetlen hónap alatt 9,6 százalékkal nőttek az árak. Leginkább a pálmaolaj ára emelkedett, méghozzá azért, mert a legnagyobb exportőrországban, Malajziában a koronavírus miatt kevés volt a vendégmunkás.

A FAO jelentése hangsúlyozza, hogy a termelési gondokkal párhuzamosan dinamikusan növekedett a kereslet a legtöbb élelmiszerre. Különösen így van ez a tejpor, a baromfi, a növényi olajok és az árpa esetében.

Üres polcok vs növekvő árak

Az élelmiszerellátás sok helyen akadozni kezdett, mert a nagy ellátóláncok szakadoznak a pandémia következtében. Nagy-Britanniában a brexit utáni gondok is hozzájárultak ahhoz, hogy sok szupermarketben olykor üresen tátongtak az élelmiszerpolcok.

Sok gyorsétterem kénytelen volt levenni az étlapról népszerű ajánlatokat, mert nem tudta beszerezni a szükséges alapanyagokat.

A nagy élelmiszerkereskedő cégek pedig sokszor áthárítják a fogyasztókra a megnövekedett beszerzési költségeket: így tett az Unilever, a Kraft-Heinz és a Mondelez.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.