Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#FAO

Zhvg Gonda Gréta

Vizet is spórolhatunk azzal, ha nem pazaroljuk az ételt

Miközben az édesvízkészleteink egyre csökkennek, a vízfelhasználás megállíthatatlanul nő. Pedig amikor kidobunk egy ételt, akkor az előállításához felhasznált vizet is elvesztegetjük és a gazdák munkája is értelmét veszti – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke az Élelmezési világnap alkalmából tartott sajtóeseményen.

hvg360 Tiszai Balázs

A globális rizskrízis nem közelít, hanem már itt van

A rizs az egyik legkevésbé fenntarthatóan termeszthető haszonnövény, kirívóan érzékeny a klímaváltozásra, mely súlyosbodásához ráadásul a termesztése még jelentősen hozzá is járul. A termésátlagok zuhannak, ami azért nagy baj, mert a növekvő népesség élelmezéséhez elengedhetetlen ez a gabonafajta. A tudomány megteszi, amit megtehet, kutatócsoportok folyamatosan rukkolnak elő a legkülönbözőbb klímakihívásoknak ellenálló új rizsfajtákkal, de ezek elterjesztését a fő termesztő országokban sokszor elavult politikai intézkedések gátolják.

Zhvg Gonda Gréta

Rossz hír az élelmezés világnapjára: az elmúlt tíz év legnagyobb globális élelmiszerválságával nézünk szembe

Az ENSZ Élelemzésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai alapján világszerte több mint 800 millió ember éhezik, és ez a szám a háborús konfliktusok következtében meredeken emelkedik. Ráadásul az sem segít a helyzeten, hogy az egekbe szökő élelmiszerárak a legkiszolgáltatottabb helyzetben levő társadalmi csoportokat érintik a legérzékenyebben. Sőt, az sem, hogy a bolygónkon még mindig a megtermelt élelmiszer 31%-a kárba vész - hívja fel a figyelmet a szervezet az élelmezési világnap alkalmából.