Gazdaság Lengyel Miklós 2021. április. 08. 17:22

Csökken a várható élettartam a pandémia miatt

A koronavírus-járvány miatt leállt a várható életkor állandó növekedése Európában. A kivétel Dánia és Finnország – jelentette az Eurostat.

Több mint 2 évvel nőtt a várható életkor Európában minden évtizedben a hatvanas évek óta, de a pandémia drámai visszaesést hozott a legtöbb helyen. Spanyolországban tavaly 1,6 évvel rövidebb élettartamra számíthattak a polgárok, mint a megelőző "békeévben". Nagy-Britanniában, Olaszországban és Belgiumban is több mint egy év volt a veszteség. Mind a négy országot igen súlyosan érintette a Covid–19-járvány első hulláma. Nagy Britanniában volt a járvány legtöbb halottja Európában, az ország elsőként lépte át a 100 ezres lélektani határt. A sikeres oltási kampány miatt ez a folyamat mára már jelentős mértékben lelassult.

Keleten a helyzet rosszabb

A koronavírus-járvány első hulláma viszonylag megkímélte Európa keleti felét, de a várható életkor mégis drámai mértékben csökkent: Bulgáriában 1,5 évvel, Litvániában, Lengyelországban és Romániában 1,3-mal. Magyarország esetében ez –0,8 év, ezzel a középmezőnyben foglalunk helyet.

Tegyük hozzá, hogy Keleten jóval alacsonyabb a születéskor várható élettartam, amely nem éri el a nyolcvan évet, míg Nyugaton ez általánosnak mondható.

A koronavírus-járvány második és harmadik hulláma sokkal inkább érintette Európa keleti felét, mint a nyugatit, ennek következtében jövőre még rosszabb mutatók várhatóak az itt élő polgárok várható élettartamát illetően.

Nem egyedülálló jelenségről van szó: az USA-ban és Oroszországban hasonló tendenciákat figyeltek meg. Moszkvából nemrég jelentette az Rt.com, hogy húsz év óta először csökkent a várható életkor Oroszországban 73,3 évről 71,1 évre. 2020-ban az Egyesült Államokban egy évvel csökkent a várható életkor, amely 77,8 év lett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Kovács Bálint 2021. április. 20. 20:00

Nick Cave többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Egyszer csak minden reklám nélkül megjelent Nick Cave új lemeze, a teljes egészében a karantén alatt írt és felvett Carnage. Az énekes talán már sosem lesz ugyanolyan, mint az őt ért tragédia előtt, de az új album már olyan, mint a fény az alagút végén.