Gazdaság hvg.hu 2021. február. 25. 17:05

Karácsony: Egy tollat és egy noteszt sikerült elhozni a kormánytól

A főpolgármester szerint semmit sem sikerült elérni a csütörtöki egyeztetésen.

Sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere csütörtökön, miután egyeztetett a Miniszterelnökséggel az elvonások miatti kompenzációról. Kiss Ambrus főpolgármester helyettes korábban azt mondta, az elvonások miatt novemberre csődbe mehet a főváros.

A találkozón a polgármesterek négy követelést fogalmaztak meg, az első az volt, hogy a kormánytól automatikusan, különalkuk nélkül kapják meg az önkormányzatok azt a forrást, ami az iparűzési adó csökkentésével kiesett a költségvetésükből. Megjegyezte, 22 milliárd forintot bukott a főváros, ebből a kerületek 10 milliárdot.

A második követelésük az volt, hogy az ingyenes parkolást szüntesse meg a kormányt. A harmadik, hogy vonják vissza azokat az egyedi kormánydöntéseket, amelyek hátrányosan érintették a kerületeket, és az elvont támogatásokat adják vissza. A negyedik felvetésük az volt, hogy a helyreállítási alapról az érdemi egyeztetéseket kezdje el a kormány.

Karácsony azt mondta, mindössze egy noteszt és egy tollat kaptak ma, vagyis semmit. Hozzátette,

a kormány mindenkivel külön akar egyeztetni, bár így szerinte fennáll a veszélye, hogy lesznek különb önkormányzatok és leszalámizzák őket.

Soproni Tamás terézvárosi polgármester a tárgyalás után azt mondta, szerinte sehogy sem kompenzálják őket. Mást nem tudnak tenni, dolgoznak tovább.

Fürjes Balázs, a budapesti fejlesztések kormánybiztosa egy külön sajtótájékoztatón értékelte a csütörtöki tárgyalást - a két tájékoztatót lényegében egy időben tartották. Arról beszélt, hogy ez még csak az első egyeztetés volt, amit folytatnak, konkrét kérdéseket küldenek majd a polgármestereknek. Fürjes szerint pontosan tudni akarják például, hogy az iparűzési adó csökkentése mekkora bevételkieséssel jár, de arra is kíváncsiak, mit akarnak tenni az önkormányzatok. A települések büdzséjét és megtakarításait is meg akarják ismerni, ahogy tudni szeretnék, az adott önkormányzat milyen fejlesztési támogatást vár a kormánytól.

Azt a kormánybiztos is elismerte, hogy a kerületekkel egyenként fognak egyeztetni, a főpolgármesterrel pedig abban maradtak, hogy március 18-án megtartják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülését. Erről annyit árult el, hogy fontos téma lesz a pénz, az uniós támogatások felhasználásáról is tárgyalnak majd. Azt leszögezte Fürjes, hogy a kormány elsősorban fejlesztéseket, másodsorban az önkormányzatokat kívánja támogatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.