Gazdaság hvg.hu 2021. február. 23. 08:47

Rogánék kedvenc alapítványa 3,4 milliárdos támogatáshoz jutott tavaly év végén

Mármint a már korábban leesett, közel 3,5 milliárd után.

A 2020-as működésre kiutalt, közel 3,5 milliárdon felül, újabb 3,4 milliárd forinthoz jutott tavaly év végén a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodától a Batthyány Lajos Alapítvány – írta meg a 444.hu a kabinet legfrissebb szerződéslistája alapján.

A cikkben tételesen felsorolják, hogy az iroda pontosan milyen szerződéseket kötött ezidáig az alapítvánnyal. Az elsőt még 2016. január 1-jén szignózták, ezt “Internetes lapszemlék, az angol és német nyelvű BudaPest, valamint a Metazin portál 2016. évi megjelentetésének, működésének támogatása” céljából. Ugyanebben az évben júliusban, szeptemberben és novemberben is pénzhez jutott az alapítvány – valamennyi esetben több tízmillió forintos tételekről van szó.

A pénzosztás a következő években is folytatódott, és az sem mellékes, hogy az alapítvány tavaly ősszel megkapta a Karmelita kolostortól nem messze lévő Ybl-villát. Az ingatlant, korábbi nevén Hatvany-villát, a 2000-es évek elején építtette újra egy vállalkozó, de aztán sosem nyitották meg. A jegybank egyik alapítványa azonban megvásárolta, majd nem sokkal később az államhoz került, ahonnan tavaly októberben pedig a BLA-hoz.

A Batthány Lajos Alapítvány létrehozását még Antall József miniszterelnök kezdeményezte 1991-ben. A kuratóriumi tagok közt Szájer József is megfordult, az alapítvány vezetésében pedig olyan neveket lehetett találni tavaly decemberig, mint Kobza Miklós (ő volt Orbán Viktor egykori fotósa és az MTVA volt sajtófőnöke is), illetve Szarka Gábor (akit a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárjaként ismerhetett meg a közvélemény).

A BLA tavaly ősszel – a Millenáris Parkkal és a Mathias Corvinus Collegium Alapítvánnyal együtt – közérdekű vagyonkezelő társaság lett, feladata pedig, az alapító okiratában meghatározott egyéb célok és feladatok mellett, „a magyar nemzet iránt elkötelezett, az európai egység irányába mutató, a közös keresztény-kulturális értékek és a demokratikus, képviseleti kormányzás alapján álló magyar közélet előmozdítása, továbbá a magyar tehetségek kibontakoztatása és Magyarország megbecsültségének világszerte való növelése”.

A szervezet eddigi költései között számos érdekes tétel szerepel. Ilyen például, hogy a 2019-es beszámolójuk szerint a kabinetirodától kapott támogatás egy részét, 500 millió forintot egy balatonszepezdi ingatlan megvásárlására és a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. támogatására fordítottak. Azt azonban már nem tudni, milyen arányban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Czeglédi Fanni 2021. május. 11. 20:00

Billie Eilish ledobta a bő pulóvert, de ennél intimebb képet is kapunk róla

Billie Eilish új számmal jelentkezett, új albumot ad ki nyáron és a brit Vogue címlapján úgy mutatta meg magát, ahogy még soha nem láttuk. A platinaszőke pin-up imázs elég provokáló volt ahhoz, hogy lájkrekordot döntsön, mi pedig egy újabb emberi és művészi átalakulásnak lehetünk a tanúi, és megint vitatkozhatunk arról, hogy milyen bonyolult is a viszonyunk a testhez. Ha a címlap mögé néznénk, akkor viszont itt egy remek dokumentumfilm, amely betekintést enged egy zseniálisan tehetséges, a világot és magát is megismerni próbáló fiatal felnőtt világába. A 19 éves énekes szupersztársággal és tinédzserkorral folytatott küzdelmének majdnem két és félórás lenyomata még akkor is rendkívül szórakoztató, ha nem rajongóként ülünk le elé.