Gazdaság hvg.hu 2021. február. 23. 16:42

Újabb egyetem indulhat el a modellváltás felé

A Magyar Táncművészeti Egyetemnél is vizsgálják a modellváltás lehetőségét, a BME-nél, az NKE-nél és a Zeneakadémián nincs napirenden a kérdés. Az Óbudai Egyetem már indítványozta a fenntartóváltást, míg a Budapesti Gazdasági Egyetemnél még egyeztetések zajlanak a kérdésben.

Hónapok óta gőzerővel zajlik a felsőoktatás átalakítása, mind több intézmény dönt úgy, hogy modellt vált, azaz egy, az állam által létrehozott alapítvány tulajdonába kerül. Ez a folyamat húsznál is több hazai egyetemen indult, többeknél már le is zajlott, illetve az alapítványi modellre való átállás részleteiről tárgyalnak.

A hvg.hu megkereste azokat a felsőoktatási intézményeket, amelyeknél az eddigi hírek szerint nem vetődött fel, hogy alapítványi tulajdonba kerülnének. A kapott válaszok alapján kiderült, hogy

a Magyar Táncművészeti Egyetemnél is vizsgálják a kérdést.

Bolvári-Takács Gábor rektor arról tájékoztatott minket, hogy január 27-én az ő javaslatára határozatot fogadott el az egyetem szenátusa, amelynek értelmében az intézmény megvizsgálja az alapítványi fenntartású felsőoktatási intézménnyé történő átalakulás szakmai, szervezeti és gazdasági vonatkozásait. „A következtetéseket a most készülő Intézményfejlesztési Tervben kell megjeleníteni, amelyet a Szenátus március 31-ig fogad el” – írta a rektor.

Azt is hozzátette, hogy az egyetemnek még nincs kialakult álláspontja, így fenntartói egyeztetés sem történt.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a kérdésünkre azt közölte, hogy nincs napirenden a felsőoktatási modellváltás, így a fenntartói szerkezet megváltoztatásnak kérdése sem. A Zeneakadémia szintén így reagált.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemtől is hasonló szellemben válaszoltak. Azt írták, hogy az intézmény vezetése modell- vagy fenntartóváltásra vonatkozó kormányzati megkeresést nem kapott, és saját hatáskörben nem is kezdeményezett. Azt is közölték, hogy a fenntartó részéről tett nyilatkozatok sem jeleznek a BME-t érintő modellváltással kapcsolatos terveket. Ugyanakkor hozzátették, hogy

a jövőre vonatkozóan egyetemi álláspontot az átalakulások felhalmozódó tapasztalatainak ismeretében lehet kialakítani,

vagyis figyelni fogják a többi intézményben zajló folyamatokat.

Másfél hete a Jelen arról számolt be, hogy két újabb egyetem modellváltásáról tárgyaltak az Innovációs és Technológiai Minisztériumban egy közigazgatási államtitkári értekezleten: a Budapesti Gazdasági Egyetemről (BGE) és az Óbudai Egyetemről volt szó a megbeszélésen. Az Óbudai Egyetem szenátusa a múlt hét hétfőn határozatban indítványozta a modellváltás kezdeményezését, míg a BGE honlapja szerint jelenleg a modellváltással kapcsolatos szervezeti párbeszéd és az egyeztetések előkészítő szakaszában járnak, amit majd egy szenátusi döntés fog követni.

Januárban a nagy vidéki tudományegyetemek, illetve a Semmelweis Egyetem szenátusa határozott modellváltásról és arról, hogy megkezdik a tárgyalásokat az alapítványi fenntartásról. Az intézmények munkatársai és tanulói is több esetben hevesen tiltakoztak az alapítványi fenntartás ellen, leginkább az intézmények autonómiáját féltik a modellváltástól.

Orbán Viktor miniszterelnök Stumpf István volt alkotmánybírót bízta meg a modellváltás koordinálásával.

A modellváltást a Színház-és Filmművészeti Egyetem esetében botrány kísérte, miután kiderült, hogy 2020 szeptembertől alapítványi fenntartásban kell működniük. Az egyetem vezetése, illetve a szenátusa lemondott, miután az Innovációs és Technológiai Minisztérium nemcsak az SZFE tulajdoni jogát gyakorló alapítvány kuratóriumába, hanem annak felügyelőbizottságába sem választott be senkit azok közül, akiket az intézmény vezetése javasolt.

A hallgatók szeptember 1-től november 11-ig blokád alatt tartották az egyetemet, míg az SZFE dolgozói sztrájkot hirdettek, ami 101 nap után ért véget. A tiltakozó hallgatók létrehozták a FreeSZFE Egyesületet, az egyetem oktatói közül 26-an a múlt héten beadták a felmondásukat.

101 nap után véget ér az SZFE-sztrájk

Nincsen kommunikáció, ezért úgy vélik, a sztrájk sem vezet sehová. Az ellenállás azonban folytatódik.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról