Gazdaság Dobos Emese 2021. január. 22. 20:00

Mi köze a vécétartályomnak az elsivatagosodáshoz?

A kézmosással nem, de minden mással rengeteget tudunk spórolni a vízfogyasztásunkon, pláne most, amikor a család tagjai több időt töltenek otthon. Tippek, hogy Magyarországon se okozzon gondot a vízhiány.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

„Sokkal de sokkal hamarabb fogunk kifogyni a vízből, mint az olajból” – kongatta meg a vészharangot Peter Brabeck-Letmathe, a Nestlé elnöke még 2012-ben a Gazdasági Együttműködési és fejlesztési Szervezet konferenciáján, ahol 2050 (nem túl rózsás) kilátásait latolgatták. Vizet persze nem csak mi használunk, hanem jelentős mennyiség megy el az ipari felhasználásra és a mezőgazdaságra is. A gond leginkább az, hogy

az elmúlt évszázad alatt a vízfelhasználásunk kétszer akkora ütemben növekedett, mint maga a népesség.

Több víz pedig nem lesz ettől a Földön: a vízkészletnek ráadásul csupán néhány százaléka alkalmas emberi fogyasztásra. Az pedig, hogy ebből egyszerűen csak kifogyunk és víz nélkül maradunk, nem egy távoli rémálom, hanem napjainkban, fejlett nagyvárosok is küzdenek a vízhiánnyal: nagy az esélye ugyanis annak, hogy a klímaváltozás, az egyre csak növekvő népesség, az elavult infrastruktúra, a tudáshiány és pazarló hozzáállásunk miatt vízhiányos városokban fogunk élni.

Bár ezt a helyi hatóságok tagadták, a 17 milliós Isztambul a január eleji hírek szerint akár 45 nap múlva kifogyhat az ivóvízből, a nem megfelelő várostervezés és a rekordalacsony csapadék miatt. És világszerte egyre csak nő a vízforrások iránti kereslet, mostanra pedig már közel 50 ország küzd vízhiánnyal és az emberiség több mint egyharmada vízhiányos régiókban él. A számítások szerint 2050-re 100 országban 1 milliárd embert fog érinteni az elsivatagosodás.

A Föld 20 legnagyobb városából 14 esetében már most is problémát okoz a vízhiány. A városok pedig duzzadnak: jelenleg az emberek 55, 2050-re már vélhetően 68 százaléka fog városokban élni.

A szakértők szerint már 2030-ra 40 százalékos különbség lesz a vízigény és a vízellátás között.

 

Mennyi vizet fogyasztunk és mivel pazaroljuk a leginkább?

Magyarország szinte egészében a felszín alatti víztartalékokból nyeri az ivóvizet, ami nagy dolog, hiszen az Amerikai Egyesült Államok, Hongkong, Belgium, Németország, de az Egyesült Királyság is rengeteg vizet importál. Bár Budapesten még szerencsére nem a mindennapok része, hogy a létfontosságú intézmények kivételével fejadagra mérjék a vizet, mint ahogy azt Fokvárosban tették, hogy elodázzák a Nulladik Napot, azaz azt az időpontot, amikor egyszerűen elfogy a város vize. Amerikában pedig már most is véres harcok folynak a vízért, azért az erőforrásért, amit már tőzsdére is vittek.

Többek között ezek inspirálták az 50L Home, vagyis „50 literes otthon” globális kezdeményezést, ami azt a célt tűzte ki, hogy szemléletformáló és tudatosságnövelő kampányokkal a háztartások vízfogyasztását 50 liter körül tartsa. Ez pedig nem lesz kis feladat, ugyanis még a nem is annyira vízpazarló magyarok is sokkal több vizet használnak el egy nap alatt fejenként. Ahogy azonban a tippeken keresztül is bemutatjuk, korántsem lehetetlen küldetés.

Az Eurostat január elején közzétett, az EU-s országok vízfogyasztására vonatkozó statisztikái alapján bár a magyarok a középmezőny alján helyezkednek el, ha háztartási vízfogyasztásról van szó, a fogyasztás azonban növekvő tendenciát mutat. Az adatok alapján 35 köbméternyi vizet fogyasztunk egy év alatt fejenként, vagyis nagyjából napi 95 litert. A Fővárosi Vízművek (FV) már nagyobb számról ír: egy ember egy nap alatt 100-150 liter vizet használ el.

Bár a hivatalos adatok korábbiak, azt elég nagy a valószínűsége, hogy a koronavírus-járvány miatt, mivel a család minden tagja az egész napját otthon tölti, nagyobb fogyasztásról beszélhetünk.

A Forsense Intézet még egy korábbi kutatása arra világít rá, hogy miközben azt gondolja a magyarok többsége, hogy víztudatos és odafigyel a vízfogyasztására, a válaszadók jelentős része nem is tudja pontosan, mennyit vizet fogyaszt, és eléggé alábecsülik ezt az értéket.  Aki pedig takarékoskodik a vízzel, az sem elsősorban a környezetvédelem miatt teszi, hanem spórolni akar. Ők a kutatás szerint inkább az alacsony végzettségűek és a 65 év felettiek.

Hogy milyen tevékenységekre megy el a legtöbb víz? A FV szerint ez így oszlik meg nagyjából a háztartási fogyasztás Magyarországon:

  • fürdés – 75-95 liter
  • zuhanyozás – 20-40 liter
  • WC-öblítés – 11-26 liter
  • mosogatás – 40 liter
  • mosógép – 120 liter

A Vízművek arra is felhívta a figyelmet, hogy

egy nem teljesen elzárt, lassan csöpögő csap egy nap alatt, akár 40-120 litert (vagyis akár a napi teljes vízfogyasztásunkat) is elpazarolhatja.

Hogyan fogyasszunk kevesebb vizet otthon?

A vízhasználatunkon leginkább a konyhában és a fürdőszobában tudunk változtatni. Már csak azzal litereket spórolhatunk, ha tartunk a hűtőben egy üveg vizet ahelyett, hogy folyatnánk azt a csapból, mire kellően hideg jön – javasolja a Kislábnyom.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy számítások szerint egy átlagos európai egy nap 1 liternyi vizet feleslegesen forral fel – ez így nem csak a lefolyóba öntött víz, de energia is.

A zöldségeket és a gyümölcsöket ne folyóvízben, hanem egy csöpögtető edény segítségével mossuk meg.

A kézmosás most az, amivel nem szabad spórolni. Arra azonban ügyeljünk, hogy miközben legalább 20 másodpercig, alaposan beszappanozzuk a kezünket, zárjuk el a csapot.

 

Fürdés helyett zuhanyozzunk: a számítások szerint egy fürdés alkalmával körülbelül 200 liter meleg vizet használunk el. Egy átlagos zuhanyfej percenként 12-15 liter vizet fogyaszt, így 5 perc alatt nagyjából (csak) 60-75 liternyi vizet folyatunk el.

Ha fogmosás közben elzárjuk a csapot, és egy pohár vízzel öblítünk, naponta akár 40 liter vizet is megspórolhatunk. Ugyanígy figyeljünk oda a víz folyatására arcmosás vagy borotválkozás alatt.

Hatalmas annak az ökológiai lábnyoma, ahogyan kezeljük és legfőképpen mossuk a ruháinkat: a mosógépet rakjuk tele ruhával, egy-két ruhadarabért felesleges egy félprogramot beindítani.

Takarékos, ún. vízáramlás-szabályozó konyhai és fürdőszobai csapokkal például a víz- és energiahasználatunk akár 30 százalékát megspórolhatjuk. De az IKEA például kínál olyan konyhai csapot, ami úgy lett kialakítva, hogy 40 százalékkal csökkentse a vízfogyasztást, miközben a víznyomás ugyanolyan marad.

Kézzel vagy géppel jobb, ha mosogatunk? Az új mosogatógépek feleannyi energiát, hatodannyi vizet, és kevesebb mosogatószert használnak egységnyi mennyiségű koszos edény elmosogatásához, mint egy átlagos, de még a legkörnyezetbarátabb, legspórolósabb kézzel mosogató ember. Arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy pakoljuk tele a mosogatógépet, mert a legtöbb, akármennyi mosatlan van benne, ugyanannyit fogyaszt. És a gépi mosás mellett teljesen felesleges előre, vízzel elöblíteni, előmosogatni a koszos edényeket.

Ha pedig kézzel mosogatunk, azt semmiképp ne folyó vízben tegyük: engedjük tele forró vízzel a tálcát, ha csak egytálcás a mosogatónk, akkor egy külön edényben oldjuk meg az edények öblítését.

Ha folyik, vagy csöpög a WC-tartály, havonta akár 2 köbméter vizet is elfolyathatunk úgy, hogy észre sem vesszük, ez egy év alatt akár 15 ezer forintunkba is kerülhet.

A WC öblítésénél már az is sokat számít, ha van külön kis-, illetve nagyöblítés funkció. A számítások szerint, ha beruházunk egy kis-, és nagyöblítés funkciós WC-re, már egy év alatt megtérül ennek az ára, ha két személy használja.

De ugyanígy vannak már kifejezetten víztakarékos WC-tartályok: bár egy ilyen esetben extra tárolóhelyre van szükség, már van arra is megoldás, hogy a mosdó vizével öblítsük a vécét. De van olyan opció is, ahol is maga a kézmosó a WC-tartály tetején helyezkedik el: így akár az elhasznált víz 70 százalékát is meg lehet spórolni.

Az edények öblítése vagy a fürdés során keletkezett vizet akár egy vödör segítségével használhatjuk a WC öblítésére is – hiszen a háztartásokban alapjáraton egyébként ivóvíz minőségű vízzel öblítjük a vécét.

Zhvg
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról