Gazdaság hvg.hu 2021. január. 14. 09:44

Az építőipar elkezdte utolérni magát, de 2020 már kuka

Októberről novemberre tovább nőtt az építőipar termelése, amely így meghaladta a 2019 novemberi szintet. A mélypont májusban volt, a tavaszi visszaeséssel együtt az év első 11 hónapja közel 10 százalékos mínuszban van 2019-hez képest.

2020 novemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – írja jelentésében a KSH. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 7,7, az egyéb építményeké 2,2 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése az októberihez mérten 12,1 százalékkal nőtt, június óta minden hónapban magasabb volt az előző havinál, novemberben 27,3 százalékkal meghaladta a májusi mélypontot.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 4,7, az egyéb építmények építésében 1,4, a speciális szaképítésben 7,9 százalékkal bővült a termelés.

A megkötött új szerződések volumene 55,5 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 87,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 35,5 százalékkal.

Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene 2,7 százalékkal magasabb volt a 2019. november véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 53,8 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké azonban 15 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

A novemberi, már jónak mondható adatok azonban még mindig azt jelentik, hogy 2020 első tizenegy hónapjában együtt az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 9,9 százalékkal mérséklődött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról