Gazdaság hvg.hu 2020. december. 04. 09:41

Kiheverte a magyar ipar a válság első hullámát

Októberre az ipar nem csak visszatért oda, ahol a válság előtt járt, hanem már meg is haladta azt.

Jókora pozitív meglepetéssel szolgált a magyar ipar: az egy évvel korábbinál 2,7 százalékkal nagyobb volt októberben az ipari termelés a munkanaphatástól megtisztított adattal számolva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A szeptemberi adathoz képest 2,8 százalékos volt a növekedés. Az év első tíz hónapjában összesítve 8,2 százalékkal volt kisebb a termelés, mint tavaly január és október között.

Részletes adatokat csak később fog közölni a KSH, egyelőre annyit írtak, hogy a járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában mértek növekedést, a feldolgozóipari alágak többségében, köztük az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában azonban csökkent a termelés volumene.

Az ipar kiemelkedően jól teljesít ebben a nehéz időszakban

– írta az adatról Virovácz Péter, az ING elemzője. Mindez összhangban van szerinte azzal, hogy a bizalmi indexek és a beszerzési menedzser indexek is az ipar jó állapotáról tettek tanúbizonyságot, valamint a rendelésállomány alakulása is bizakodásra adott okot.

Amíg ez a lendület kitart a két legnagyobb súlyú ágazatban, addig az exportteljesítmény képes lesz érdemben segíteni a gazdasági kilábalást – tette hozzá. Erre nagy szükség is van, látva a gyenge kiskereskedelmi adatokat. Abból a legfrissebbet épp egy napja tették közzé, és a legpesszimistább várakozásnál is rosszabb lett.

Az elemző úgy számol: főleg a gyengélkedő belső fogyasztás és kevés beruházás miatt a negyedik negyedévben újra zsugorodhat a GDP, de várhatóan sokat javít majd az összképen a hazai export élénkülése, amelyet most elsősorban az ipari termelés segít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
Nagyítás hvg.hu 2021. január. 24. 20:00

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Becslések szerint a 20. század elején 20–50 millió ember halálát okozta az emberiség írott történelmének második legsúlyosabb járványa, a spanyolnátha. A vírustörzs ugyan különbözik, a mindennapokban mégis nagy volt a hasonlóság a 100 évvel ezelőtti és a mostani mindennapok között. Helytelenül hordott maszkok, karantén és járványkórházak – Nagyítás fotógaléria.