Gazdaság hvg.hu 2020. november. 24. 12:19

Csaknem tízmilliárdos előleg jöhet az EU-ból a járvány költségeire

A bizottság folyamatosan bírálja el a kérelmeket, így növekedhet az összeg.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Összesen 823 millió euró uniónyi támogatás odaítéléséről döntött az Európai Parlament az EU Szolidaritási Alapjából. A támogatás legnagyobb részét, 692 millió eurót Horvátország kaphatja a márciusi pusztító földrengés utáni helyreállításra, illetve a koronavírus kezelésére, míg Lengyelország a Podkarpackie régiót sújtó júniusi áradások miatt használhat fel 7 millió eurót az elsősorban természeti katasztrófák kezelésére szolgáló pénzalapból.

A támogatás többi részét hat ország között osztják szét, ezek az országok a járvány kezelésével kapcsolatos költségeikre igényelték az összeget. Magyarország 26,6 millió eurós (jelenlegi árfolyamon 9,6 milliárd forintos) előlegre számíthat a beérkezett kérelmei elbírálásáig.

Az Európai Parlament közleményében kiemeli: most először használják a szolidaritási alapot koronavírus-válaszlépések finanszírozására. 2020-ban a koronavírus-reagálási befektetési kezdeményezés keretében módosították az EU Szolidaritási Alap szabályait annak érdekében, hogy az Unió súlyos egészségügyi vészhelyzet esetén is használhassa a forrást. Az Európai Bizottság folyamatosan bírálja el a beérkezett tagállami kérelmeket, és az eljárás végeztével tesz majd javaslatot az egyes tagállamoknak kifizetendő támogatás végösszegére.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
Nagyítás hvg.hu 2021. január. 24. 20:00

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Becslések szerint a 20. század elején 20–50 millió ember halálát okozta az emberiség írott történelmének második legsúlyosabb járványa, a spanyolnátha. A vírustörzs ugyan különbözik, a mindennapokban mégis nagy volt a hasonlóság a 100 évvel ezelőtti és a mostani mindennapok között. Helytelenül hordott maszkok, karantén és járványkórházak – Nagyítás fotógaléria.