Gazdaság hvg.hu 2020. november. 22. 08:40

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

Keményen bírálta Orbán Viktort az EPP frakcióvezetője egy interjúban.

Manfred Weber szerint ha nem lenne járvány, az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlése már döntött volna a Fidesz kizárásáról - erről a Népszava cikke szerint a De Standaard című flamand lapnak beszélt a párt európai parlamenti frakcióvezetője. A CSU bajor politikusa azt is hozzátette: erről érlelődik a döntés, Orbán Viktor ugyanis eheti akciója miatt folyamatosan veszít a támogatottságából. A magyar miniszterelnök megakadályozta a döntést az EU következő hétéves költségvetéséről és a helyreállítási alapról, miután a tagállamok képviselői minősített többséggel elfogadták, hogy az uniós pénzek kifizetését a jövőben a jogállamisági feltételek teljesülésétől tegyék függővé. Weber úgy látja: az erről szóló tárgyalást nem lenne szabad újranyitni.

A Fidesz tagságát tavaly márciusban függesztette fel a Néppárt, a kizárást hónapokkal ezelőtt 14 tagpárt kezdeményezte - idézi fel a Népszava. Ez elég lenne a szavazáshoz, ám az a járványhelyzet miatt csúszik. Weber arra a kérdésre, hogy szerinte távoznia kell-e a pártból a Fidesznek, annyit mondott: Orbán még mindig bebizonyíthatja, hogy a megoldások híve. "Azt üzenem neki: Ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz!"

Ami a Magyarország ellen folyó, 7. cikk szerinti eljárás lezárását illeti, Weber szerint a lassú folyamat semmilyen eredményt nem hozott, így nem látna problémát abban, ha véget érne. Orbán sürgeti a lezárást, miközben a magyar kormány az Európai Bíróságon támadta meg az elindítást is, mondván, az erről szóló európai parlamenti döntés valójában nem a szükséges kétharmados arányban született meg. Akkor - vagyis a Sargentini-jelentésről szóló voksoláskor - Manfred Weber az eljárás elindítását támogatta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.