Gazdaság Lengyel Miklós 2020. szeptember. 17. 15:30

Soha nem látott veszteséget okozott a koronavírus a világ futballjának

Az európai és a latin-amerikai szövetségek is jelentős kárt szenvedtek el.

14,4 milliárd dollárra saccolja a labdarúgás kárát a FIFA. "Ez hatalmas összeg, és az egész futballvilágot érinti " – hangsúlyozta Olli Rehn, aki a FIFA válságkezelő bizottságának elnöke. Nem csoda, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség 211 tagjából 150-en folyamodtak eddig vissza nem térítendő támogatásért. A FIFA egyik vezetője azonban "lehetetlennek" nevezte a kérések teljesítését – írja a Guardian.

Ráadásul a veszteségek csak becsült számok, mert senki sem tudja pontosan, hogy mennyi pénz is veszett el azzal, hogy lezárták a stadionokat, és mérkőzések híján a televíziók sem közvetíthettek sokáig mérkőzéseket élőben.

"Abszolút számokban az európai klubok veszítették a legtöbbet" – mondta Olli Rehn. Ezeknek a csapatoknak 40-45 milliárd dollár az éves bevétele. A latin-amerikai klubok vesztesége azonban arányaiban még nagyobb, mert a járvány időpontja számukra katasztrofálisnak bizonyult.

"A FIFA nem képes megoldani a problémát, de nyáron már bejelentett egy 1,5 milliárd dolláros válságkezelő programot. Ez vissza nem térítendő támogatást, illetve kölcsönt nyújt a tagállamoknak, hogy enyhítsék a járvány által okozott bevételkiesést. Minden egyes szövetség 1,5 millió dollárt kapott azzal a kikötéssel, hogy ennek az egyharmadát a női futballra kell fordítani." A futballszövetségek többsége taktikusan a női focira kért vissza nem térítendő támogatást, de Olli Rehn elmondta: nagyon alaposan megvizsgálják, hogy valóban arra költik-e a pénzt a tagszövetségek.

A FIFA-nak nagy korrupciós botrányai voltak: elég a 2022-es katari világbajnokságra utalni. Épp ezért most maximális átláthatóságra törekszenek: "nem fordulhat elő, hogy a női futballra kért támogatást futball-pályaépítésre használják fel" – hangsúlyozta Olli Rehn, aki korábban uniós biztos és a finn jegybank elnöke is volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról