Gazdaság hvg.hu 2020. szeptember. 01. 09:10

Részletezte a KSH, miért zuhant ekkorát a magyar gazdaság

A gyógyszeripar és a pénzügyi szektor tudott csak növekedni, a gazdaság minden más ágazatában csak az volt a kérdés, hogy nagyot zuhan vagy kicsit. Az autóipar és a művészet, szórakozás ágazat leállása annál is rosszabb helyzetet okozott, mint korábban gondolhattuk.

A vártnál sokkal jobban, 13,6 százalékkal visszaesett a magyar gazdaság a második negyedévben – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal augusztus közepén. A KSH most publikálta a rendkívül rossz GDP-adat részleteit is.

A lényeg nem változott: 13,6 százalékos a zuhanás, ilyen még a 2008-2009-es válságban sem volt.

Az első negyedévhez képest 14,5 százalékkal esett vissza a gazdaság április és június között. Az első félévben összesítve 6,1 százalékkal lett alacsonyabb a GDP a tavaly január-júniusihoz képest.

Az ipar teljesítménye 20,1 százalékkal zuhant. A gyógyszergyártás tudott egyedüliként növekedni, a leginkább a közúti járművek gyártása esett vissza. Az építőiparban 13,2 százalékos csökkenést mértek. A mezőgazdaság még könnyebben megúszta, ott csak 2,1 százalékost.

A szolgáltatásoknál 12,2 százalékos volt a csökkenés. A legnagyobb visszaesést nem meglepő módon a művészet, szórakozás kategóriában mérték, 27,1 százalékosat, de a szállítás, raktározás ágazatban is 24,6 százalékos volt a zuhanás. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban 12,6 százalékot esett. Egyedül a pénzügyi, biztosítási ágazatban volt növekedés, ott 3,4 százalékkal nőtt a hozzáadott érték.

A háztartások fogyasztása 8,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A szolgáltatásokra 24,8 százalékkal kevesebbet költöttünk, mint egy éve ilyenkor, a féltartós termékekre 11,3, a tartósakra 8,2 százalékkal kevesebbet, míg a nem tartós termékeket ugyanúgy meg kellett vásárolni, mint akkor, ha nincs járvány, így ott csak 2,1 százalékos a visszaesés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?