Gazdaság hvg.hu 2020. április. 23. 08:58

A kormány döntött arról, mennyivel csökkenthetik a focisták fizetését

A csökkentés akár 70 százalék is lehet. Ellene a focista már semmit nem tehet.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A járvány alatt beleegyezésük nélkül is csökkenthetik a hivatásos sportolók bérjellegű jövedelmét a kormány szerda este közzétett és mától hatályos rendelete szerint.

Korábban írtunk arról, hogy például Siófokon a focisták nem fogadták el fizetésük megfelezését. Mostantól viszont meg sem kell őket kérdezni. A rendelet szerint a „munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében foglalkoztatott hivatásos sportolók” és más szakemberek „rendszeres havi díjazását” egyoldalúan,

akár 70 százalékkal is csökkenthetik, de csak azt a megbízási díjat, amely „a számvitelről szóló törvény alapján bérköltségként kerül kifizetésre”.

Ez a labdarúgásban a rendelettel máris érvénybe lépett, a többi látványcsapatsportágban a szakszövetség döntheti el, hogy a hozzá tartozó sportszervezetek éljenek-e ezzel a lehetőséggel.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról