Havi ötmillió forintot is kaphatnak a magyar EP-képviselők
Gazdaság hvg.hu 2019. május. 27. 19:54

Havi ötmillió forintot is kaphatnak a magyar EP-képviselők

Fizetést, napidíjat és költségtérítést is adnak az EP-képviselőknek.

A költségtérítésekkel együtt havonta több mint ötmillió forint juttatásra számíthat az Európai Uniótól az a 21 magyar képviselő, akik bejutottak az Európai Parlamentbe – számolt be az RTL Híradója.

Az EP-képviselők tiszteletdíja havi nettó 2,2 millió forint, emellett 105 ezer forint napidíjat kapnak minden napra, amikor Brüsszelben vagy Strasbourgban hivatalos munkát végeznek. További 1,5 millió forint az általános költségtérítésük úgy, hogy ennek a nagy részéről nem kell elszámolniuk. Az európai közpénzből állják az orvosi költségeiket, az irodájuk, valamint az autójuk használatát.

Áprilisban a témát a hvg.hu már körüljárta, akkor kiderült, hogy a magyar mércével mérve tekintélyes summából azért a budapestinél komolyabb kiadásokra is költeni kell. Egy középkategóriás lakás akár havi 1800 euróba is kerülhet Brüsszelben, és a gyerekek iskoláztatása sem olcsó - mondta egy cikkünknek nyilatkozó képviselő. Ugyanakkor a magyar parlament képviselőihez hasonlóan a brüsszeli politikusok is helyi mércével mérve olcsóbban ehetnek a parlamenti menzán. Ha kíváncsi rá, hogy milyen életszínvonalon él egy brüsszeli EP-képviselő, olvassa el a cikkünket!

Kiszámoltuk, mennyit keresnek a magyar EP-képviselők. Szép nagy szám jött ki

Havi több mint kétmillió forintos alapfizetés, 100 ezer forintos napidíj, másfél millió irodai költségekre és utazási költségtérítés - nem csoda, hogy Magyarországon is dúl a harc az európai parlamenti képviselői helyekért. A színfalak mögé látva azonban hamar kiderül, hogy bár panaszra nincs okuk, az uniós élet áldozatot is követel az EP-képviselőktől.


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Fülke: a gödi polgármester elmondta, hol hibázott
Itthon Balla Györgyi 2020. augusztus. 08. 11:00

Fülke: a gödi polgármester elmondta, hol hibázott

Balogh Csaba a hvg.hu-nak adott interjúban azt mondta, ha lesz időközi önkormányzati választás a városban, újra elindul a polgármesteri posztért, és az itt kijelölt különleges gazdasági övezet ellenére is úgy gondolja, hogy a helyiek ismét megválasztanák. Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja.