Új bombaüzletet talált ki a kormány a lakástakarékoknak
Gazdaság hvg.hu 2019. március. 12. 18:43

Új bombaüzletet talált ki a kormány a lakástakarékoknak

Minimálisra csökken a lakosságnak felszámolt tranzakciós illeték, és szigorítják az automaták üzemeltetését. Salátatörvény az Országgyűlés előtt.

Nem kell személyi jövedelemadót fizetni az állam által június elsejétől kibocsátott értékpapírok hozama után ha elfogadja az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amelyet kedden nyújtott be a kormány. Az állampapírok adómentessége azonban csak az egyik intézkedés, amellyel a kormány szeretné növelni az állam által kínált befektetési formák népszerűségét. A lakástakarékok állami támogatásának tavalyi megszüntetése után a mostani törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a pénztárak állampapírt forgalmazzanak saját jogon vagy közvetítőként.

A javaslat egy másik pontja jelentősen csökkentené a tranzakciós illetéket a lakossági átutalások esetében. Amíg január elsejétől a 20 ezer forint alatti utalások után nem kell fizetni, június 1-jétől éves szinten 800 forintra csökkenne a 20 ezer fölötti átutalások után fizetendő teljes összeg. (2019-ben, tekintettel az évközbeni hatályba lépésre, ez az összeg 400 forint lenne.)

Jelenleg átutalásonként az összeg 0,3 százalékát, de legfeljebb hatezer forintot kell fizetni – a jövőben, ha van 20 ezer forint feletti utalás, akkor az éves díj lenne 800 forint, ha pedig nincs, akkor nulla forint adót kellene fizetnie az adott személy utalásai után a pénzügyi szolgáltatónak. (A 0,3 százalékos díjjal számolva a 800 forint havi 22 222 forint átutalásának a díja.)

Más kérdés, hogy a bankok egy része most is lenyeli a kedvezményt, amely a 20 ezer alatti utalások után él. Az MNB nemrég jelezte, a gyakorlat ellen nem tud törvényes eszközökkel fellépni.

A törvényjavaslat ugyanakkor regisztrációs kötelezettséget ír elő minden automataberendezés üzemeltetője számára. Jelenleg ez a kötelezettség csak az élelmiszer-értékesítést végző automatáknál él.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata
Élet+Stílus Czeglédi Fanni 2020. augusztus. 06. 20:00

Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata

Kanye Westnek az elmúlt hetekben felbukkanó furcsa víziói és sértő bejegyzései eleinte egy jól kidolgozott médiakampány elemeinek tűnhettek, de hamar megjelentek azok a rajongók és támogatók, akik arra figyelmeztettek, hogy a rapperen valószínűleg eluralkodott korábban felvállalt bipoláris zavara. Ha ismerjük és értjük a betegség tüneteit, West ámokfutásnak tűnő megnyilvánulásai is egészen más megvilágításba kerülnek. De mit kell tudni és hogyan érdemes beszélni a bipoláris zavarról? Dr. Belső Nóra pszichiátert kérdeztük.