Gazdaság hvg.hu 2019. január. 08. 15:35

Túlóratörvény: most kell mindenkinek nagyon alaposan átolvasnia, mit ír alá

A dolgozók sokszor csak papíron egyenlő partnerek a céggel, mégis, a túlóratörvény elfogadása után mindenkinek át kell gondolnia, mit ír alá. Ott lehet kihasználni az alkupozíciót, ahol munkaerőhiány van – írta az Adózóna.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Friss cikkek a témában

Ha a cég kihasználja az összes lehetőséget, amelyet a túlóratörvény biztosít, az a munkavállalók kizsigerelését eredményezné, veszélyeztetve az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételét – írja az Adózóna. Bár egymással nem mellérendeltségi viszonyban álló felekről van szó, a lehetőségeihez képest most mindenkinek még inkább át kell gondolnia, mit ír alá, mihez járul hozzá. A munkaerőhiánnyal küzdő munkahelyeken most kellene kihasználni az alkupozíciót.

Az Adózóna szakértői szerint a 3 éves munkaidőkeret, illetve elszámolási időszak életszerűtlenül hosszú idő, a munkaidőkeret hosszának és a heti 48 órás maximum számításra vonatkozó szabálynak a szétválasztása mesterkélt, a rendkívüli munkaidő felső határának kihasználása pedig azt jelentené, hogy egy naptári éven belül a munkavállalónak további minimum 2 havi munkavégzést kellene teljesítene. 

Azonban a többlettúlóra vállalásához szükség van a munkavállaló hozzájárulására, a beosztás módosítása érdekében külön kérelmet kell írnia, és a 36 hónap tartamú munkaidő-keret meghatározása sem lehet egyoldalú munkáltatói döntés. A fővárosban és vonzáskörzetében a több munkalehetőség miatt talán lesz lehetőség alkudozásra, a munkáltatói kényszer visszautasítására, míg a vidéki városokban nagyobb valószínűséggel használják majd ki a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

Az egyik szakszervezethez egy olyan nyilatkozat futott be, ahol a dolgozó egyszerre nyilatkozott a cafeteriakeretéről és arról, hogy hajlandó 400 órát önként dolgozni. A munkajogász véleménye erről az volt: "Ezt egyszerűen nem lehet odaírni. Nemcsak megtévesztő, hanem jogsértő is, ez rosszhiszemű joggyakorlás."

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.