Gazdaság hvg.hu 2018. július. 04. 13:51

Megduplázódhat az infláció, ha ennyire gyenge marad a forint

Előbb-utóbb mindenki megérzi a forintgyengülés hatásait, ezekhez jön hozzá a cafeteria megnyirbálása.

Az MNB elkésett a beavatkozással, és minél tovább lazsál, annál többet kockáztat – így látják az e heti HVG-nek nyilatkozó szakértők a forint helyzetét. A Magyar Nemzeti Bank egyik korábbi vezetője úgy fogalmazott:

Most a jegybanki vezetők valószínűleg ülnek egy sarokban, és drukkolnak, hogy ne szálljon el a forint. Mert amíg csak ilyen tempóban és eddig gyengül, akár még indokolható is, hogy nem avatkoznak be.

Ennek ellenére pánik nincs. Trippon Mariann, a CIB elemzője azt mondta a lapnak: három hét alatt gyengült a forint 320-ról 330-ra az euróhoz képest. Az értékvesztés fokozatos, de az iránya egyértelmű. A hét eleji 330-as árfolyamról aztán erősödött is a forint, most már újra 325-nél jár az árfolyam, de ez még mindig sokkal gyengébb, mint amilyen szinten a pénzünk évekig állt.

Az MNB beavatkozására még várni kell. Jaksity György, a Concorde elnöke arról beszélt: mivel a régióban Magyarország fizeti a legkevésbé vonzó hozamokat a befektetőknek, öngerjesztő folyamat indulhat be. A leértékelés inflációhoz, az pedig a reálhozamok további csökkenéséhez vezethet, így még több befektető vonulhat ki.

Abban szinte minden szakértő egyetért, hogy a forint tartós gyengesége, hacsak nem szakad be súlyosan az árfolyam, fél-egy éves távlatban 4-6 százalékos inflációt hozhat. A közvetlen hatásokat bárki rögtön megérzi, az áttételeseket, például az importcikkek drágulását csak tippelni lehet.

Részletek az e heti HVG-ben.

HVG
zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?