Gazdaság hvg.hu 2018. június. 29. 19:40

Matolcsy nem megy el számot adni a forintgyengülésről a parlamentbe

Az MNB-elnök szerint a költségvetési bizottság nem hívhatja be őt meghallgatásra a forint árfolyamának zuhanása ügyében, csak a fideszes vezetésű gazdasági bizottság.

Mint arról beszámoltunk, a parlament költségvetési bizottsága meghallgatásra hívta Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét a folyamatos forintgyengülés miatt.

A meghallgatást a Demokratikus Koalíció politikusa, a bizottság elnöke, Varju László kezdeményezte, és július 4-ére írták ki.

A jegybank azonban pénteken közölte, hogy Matolcsy nem fog elmenni a jövő szerdai meghallgatásra.

Az MNB közleményében ugyanis azt írta, a jegybank elnöke a vonatkozó jogszabályok szerint az Országgyűlés gazdasági – és nem költségvetési – bizottságának tartozik beszámolási kötelezettséggel, ezért szerintük Varju a jegybanktörvény ismerete nélkül, "kizárólag politikai haszonszerzés céljából kezdeményezte a költségvetési bizottság összehívását, miközben a jegybanktörvény egyértelműen kimondja, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása".

Hozzáteszik, a törvény szerint az MNB elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén, valamint a gazdasági bizottság számol be, ezért ezekre az ülésekre szóló meghívásoknak mindig eleget is tesz. A gazdasági bizottságnak egyébként fideszes elnöke van Bánki Erik személyében, így ő valószínűleg nem fogja behívni Matolcsyt számot adni a forintgyengülésről.

Továbbá megjegyzik, hogy a költségvetési bizottság a Költségvetési Tanács elnökét hívhatja be beszámolni.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.