Gazdaság hvg.hu 2018. március. 25. 09:18

Felszedte a horgonyt a világ legnagyobb utasszállító hajója, van rajta minden

Március 24-én reggel elindult a franciaországi Saint-Nazair kikötőjéből, a „Symphony of the seas” nevű óriás. A hossza 362 méter, szélessége 45 méter a vízszintnél, de a fedélzet felső részét nézve 66 méter.

 Az új óriáshajó első, bejáratós hónapjai, a Földközi- tengeren tölti, aztán ősszel Miamiba megy, ahonnan a megrendelő cég, az amerikai Royal Caribbean Cruises Ltd üzemelteti majd. Kb. nyolcezer üdülő utas befogadására képes, a vendégeket 2200 fős személyzet szolgálja ki. A hajón lévő éttermek, büfék és az egyéb szórakozási lehetőséget nyújtó létesítmények 66 ezer négyzetmétert tesznek ki.

A világ kellemesen meleg éghajlatú vizein cirkáló luxushajón korcsolyapálya is van, sok egyéb sportlétesítmény mellett. Továbbá, a New York-i Central parkot idéző zöldövezet is 12 ezer féle növénnyel. A nagy francia hajógyár egyik stabil kliense az RCCL 2012-ben rendelte meg a „Symphony of the seas”-t és akkor ez a rendelés életmentő volt a francia hajógyárnak. Azóta rengeteg megbízást kaptak és a nagy amerikai cégnek 2022-ben szállítják le a már készülőben lévő újabb óriás üdülőhajót.

A francia cég állandó alkalmazottainak számát az utóbbi években csaknem ezerrel növelte és most is keres mérnököket, technikusokat, szakmunkásokat. Mert a hajókon kívül például tengerre telepíthető szélkerekeket is gyártanak. Közben viszont a korábbi dél-koreai tulajdonosnak ki kell lépnie a cégből. A dolgok jelenlegi állása szerint az olasz Fincantieri szerzi meg a legnagyobb tulajdonrészt, de a francia állam és az üzem dolgozóit tömörítő szakmai szervezet is résztulajdonos lehet.

A hvg.hu tegnap számolt be arról, hogy a Fincantieri palermói hajógyárában miként növelték meg egy hatalmas üdülőhajó méreteit. De még így is csak 210 méteres lett, miközben a tegnap vízre bocsátott „Symphony of the seas”, ennél 150 méterrel hosszabb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Lengyel Tibor 2021. június. 20. 15:00

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Közeledik a 2022-es választás, de még a 2018-as után is 2,1 milliárd forintot próbál behajtani az állam azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el akkor az 1 százalékos eredményt és emiatt vissza kellene fizetniük a kampánytámogatást. Köztük van az ezzel már 2014-ben megbukó, de azóta más miatt elítélt egykori monoki polgármester, Szepessy Zsolt, valamint a járványveszélyt tagadó Gődény György pártja is. Semmi garancia nincs rá, hogy mindez nem ismétlődik meg jövőre.