Gazdaság hvg.hu 2017. október. 20. 14:45

Nincs „kettős mérce” Európa nyugati és keleti felében az élelmiszereknél

Nem rosszabbak a Magyarországon polcokra kerülő élelmiszerek, csak más recept alapján készülnek. Ez függhet a helyben megszerezhető alapanyagoktól és a helyi igényektől is. A „minőség” és a „receptúra” fogalma keveredik a „kettős élelmiszermércéről” folyó uniós vitában az egyik meghatározó EU-s élelmiszeripari szervezet szerint – írja az Agrárszektor.

A FoodDrinkEurope azt hangoztatja, hogy a fogyasztóknak az élelmiszerekkel szemben országonként és régiónként eltérő elvárásaik vannak, és az egységes uniós piac éppen azt a lehetőséget teremti meg, hogy a változó igényeket különböző termékekkel és receptúrákkal ki lehessen elégíteni. Ha az Európai Unióban mindent standardizálnának, az élelmiszerek közötti választási lehetőség jelentősen szűkülne. 

Érzelmi síkra terelődött az Európai Unióban a „kettős élelmiszerminőségről” folyó vita – jelentette ki az euractive.com-nak adott interjújában Hubert Weber, az Európai Unió élelmiszer- és italgyártóit képviselő FoodDrinkEurope elnöke. Szerinte a mai vitában összekeveredik a „minőség” és a „receptúra” kérdése, ezért a témában valamennyi érintett bevonásával párbeszédre van szükség.

Az unió 28 tagállamában differenciált az élelmiszer- és italkínálat, és ez egy-egy országon vagy régión belül is különböző lehet – állapította meg az elnök. 

 

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Galicza Dorina 2024. december. 28. 20:00

Elillant történelem és babonamentes tűzvédelem – megnéztük a felújított Notre Dame-ot

Párizs székesegyháza fényesebben ragyog, mint valaha, de az évszázadok alatt felhalmozódott kosszal együtt mintha a történelmét is lemosták volna róla. Bár a felújítás még nem ért véget, ha a belső tér már nem változik, akkor az évtizedek múlva sebtében idelátogató turista azt se fogja tudni, mi történt az elmúlt öt évben a templom körül.