Gazdaság hvg.hu 2017. július. 02. 16:22

Dollár százmilliókat bukhat a génmódosított kukorica-vetőmaggal kereskedő cég

Első fokon, nem jogerősen több mint 200 millió dollárnyi kártérítés megfizetésére kötelezték a Syngentát az Egyesült Államokban. A svájci vegyipari és biotechnológiai vállalat két génmódosított (GMO) kukoricahibrid-vetőmag miatt került bajba.

A bírósági döntés értelmében a Syngenta AG 217,7 millió dollár kártérítést köteles fizetni több mint 7000 kansasi farmernek. A kínai ChemChina által felvásárolt svájci multinacionális vállalat ugyanis olyan GMO-s vetőmagot adott el az amerikai termelőknek, amelyet Kína még nem engedélyezett. Az ebből termelt kukoricát így hiába értékesítették és szállították el az ázsiai országba, Kína visszadobta -írja az agrárszektor.hu.

Régóta húzódó ügy végére kerülhet most pont, hiszen Kína 2013-tól kezdődően utasította vissza az engedély nélküli kukoricát is tartalmazó amerikai szállítmányokat, becslések szerint összesen 1,4 millió tonnát. A mostani próbaper sikere után valószínűleg több ezer termelő és kereskedő fordul majd bírósághoz.

A farmerek érdekeit képviselő ügyvédek szerint ez még valóban csak a kezdet, ők ugyanis országosan 5,77 milliárd dollárra taksálják az amerikai gazdákat ért károkat. A Syngenta fellebbez az elsőfokú ítélet ellen.

Szakági elemzők szerint a Syngenta azért sietett a szóban forgó hibridek piacra dobásával, mert a konkurens Monsanto is előrukkolt akkoriban egy hasonló új termékkel, így nem akartak lemaradni a versenyben. A következő ügy tárgyalására augusztusban kerül sor a minnesotai bíróságon, ahol a gazdák 600 millió dolláros követeléssel léptek fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.