Gazdaság hvg.hu 2016. október. 17. 11:50

Súlyos törvénymódosítás: az MNB lesz a minta a kormány közpénzköltésében?

Egy múlt heti törvénymódosítás felhatalmazza a kormányt, hogy kedvére hozzon létre alapítványokat, méghozzá gyorsított eljárásban, korlátlan mennyiségű pénzt csatornázva a szervezetekbe, a törvényben meg nem szabott célokra. A közalapítványokat 2006-ban szántották be, nem véletlenül.

Egy múlt heti törvénymódosítás nemcsak azt teszi újra lehetővé, hogy a kormány alapítványokat hozzon létre, hanem azt is, hogy ezeket gyorsított eljárásban jegyezze be a bíróság – írta a hétfői Magyar Nemzet. A rendkívül fajsúlyos döntésnek szinte semmi visszhangja nem volt.

A törvény még nem lépett hatályba, Kövér László házelnök aláírása hiányzik róla.

Az első a Habsburg Ottó Alapítvány lesz, bár pontosan nem tudni, mi indokolja, hogy ebben a formában ápolják a politikus örökségét.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint nincs sürgető szükséghelyzet, ami indokolná a kormányzati alapítványok létét. A szakértő szerint joggal tarthatunk attól, hogy a tíz éve betiltott közalapítványokhoz hasonlóan a kormányalapítványok is közpénzszivattyúként működnek majd.

Nem veszett még ködbe a jegybanki alapítványok rossz példája: ezeken keresztül jelentős összegű közpénz juthatott ismerősi, baráti, rokoni körökhöz. A kormányra is jellemző az átláthatatlan közpénzköltés – mondta Ligeti. A törvény több tényezője is aggodalomra ad okot:

  • nem határozza meg, milyen célra hozhat létre alapítványt a kormány
  • nem szab felső korlátot az alapítványi vagyon maximális összegének
  • nem szabályozza, kik és milyen követelmények alapján nevezhetők ki a kormányalapítványok kuratóriumába
  • a valódi civil szervezetekkel ellentétben a kormányalapítványok bejegyzési kérelmét a bíróságnak öt napon belül meg kell vizsgálnia (hatszor gyorsabban, mint alapesetben), és legkésőbb húsz napon belül be is kell jegyezni

A Transparencynek legutóbb öt hónapot kellett várnia egy alapítóokirat-módosítás bírósági átvezetésére.

Az 1993-tól létező közalapítványok gazdálkodása alapján a civilek aggodalma nem alaptalan: ezeket a speciális szervezeteket csak a kormány, az önkormányzatok vagy az Országgyűlés hozhatta létre. 2006-ban megszüntették ezt a szervezeti formát, amit az akkori pénzügyi tárca azzal magyarázott, hogy létüket semmi más nem indokolja, mint hogy élvezzék az alapítványi formával járó előnyöket, például azt, hogy vagyon tekintetében elkülönülnek az alapítótól.

Itt vannak az MNB-alapítványok támogatásai: kiadók, egyetemek, alapítványok a listán

Közzétették pénteken támogatási szerződéseik listáit a Magyar Nemzeti Bank alapítványai. Támogatást kaptak egyetemek, hazai és határon túli alapítványok, jelentős összegek mentek megannyi - továbbra is ismeretlen magánszemélynek, de többszáz millió ment projektek finanszírozására a VS.hu-t kiadó New Wave Productions Kft.-nek is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.