Gazdaság hvg.hu 2016. szeptember. 24. 17:10

Egy szegény afrikai országból csempészték a legtöbb élelmiszert a gazdag EU-ba

Az EU-s vámosok tavaly becslések szerint mintegy ötmillióval több hamisított árucikket foglaltak le, mint az előző évben, ami éves szinten 15 százalékos növekedést jelent - derült ki az Európai Bizottság jelentéséből.

A lefoglalt áruk legnagyobb része, 41 százaléka továbbra is Kínából származik, illetve a lefoglalt termékek legnagyobb hányadát (27 százalékát) továbbra is a cigaretta teszi ki. A legtöbb kerülő úton érkezett élelmiszert egy nyugat-afrikai országból, Beninből próbálták becsempészni az EU területére –írja a portfolio.hu.


Tavaly több mint 40 millió olyan terméket tartóztattak fel az EU külső határain - összesen csaknem 650 millió euró értékben -, amelyekről a hatóságok azt feltételezik, hogy szellemitulajdon-jog megsértésével állították elő őket.

A lefoglalt termékek legnagyobb hányadát (27 százalékát) továbbra is a cigaretta teszi ki, a fogyasztók egészségét, illetve biztonságát veszélyeztető egyéb fogyasztási és használati cikkek - pl. az élelmiszerek és üdítőitalok, a testápolási termékek, a gyógyszerek, a játékok és az elektronikus háztartási berendezések - részaránya pedig együttesen eléri a 25,8 százalékot.

A testápolási termékek tekintetében Malajzia, a ruházati termékeket illetően Törökország volt az első helyen, ami pedig a hamisított mobiltelefonokat és tartozékokat, memóriakártyákat, számítógépeket és azok alkatrészeit, illetve a CD-ket, DVD-ket és öngyújtókat illeti, Hongkong volt a listavezető. Hamisított cigarettákat elsősorban Montenegróból kíséreltek meg behozni az EU területére, illegális gyógyszereket pedig főként Indiából. A lefoglalt áruk többségét megsemmisítették.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?