Gazdaság hvg.hu 2016. július. 07. 11:54

Megvan, hogy ki lehet az MKB megvásárlása mögött?

Szíjj László, az utóbbi időben állami megrendelésekkel felfuttatott építőipari Duna Aszfalt tulajdonosa lehet az MKB Bank legfontosabb végső haszonhúzója, írta a csütörtöki Figyelő a bank eladását ismerő forrásokra hivatkozva. A hetilap értesülését Szíjj nem erősítette meg.

A HVG csütörtöki számában szintén vizsgálja a tulajdonosi hátteret. A közállapotokat jellemző feltételezések közé sorolja, hogy a Magyar Nemzeti Bank is azért hozta létre az alapítványait, hogy megkaparintsák az MKB-t, de ez az út járhatatlannak bizonyult, más konstrukciót kellett kiagyalni.  Többen tippelnek arra, hogy az MKB valamelyik távol-keleti magyar „kolónia” közreműködésével gyakorlatilag abban a kézben maradt, mint volt, vagyis jegybanki pénz van benne. Mások szerint a pénzt „a fiúk” adták össze, a Fidesz-közeli cégbirodalmak mozgósításával. Itt lépett a képbe az utóbbi időben felfuttatott Duna Aszfalt és Szíjj László.

Mennyi pénze van a Duna Aszfaltnak?

A számok beszédesek és óvatosságra intenek. Szíjj legfontosabb végső haszonhúzó szerepével kapcsolatban mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a Duna Aszfalt 2015-ben az előző évhez képest (12,4 milliárdos adózás előtti eredmény mellett) másfél milliárddal több, 5,5 milliárd forint osztalékot fizetett ki. A HVG cikke emlékeztet arra, hogy az MKB vételéra 37 milliárd forint volt, miközben a bank ellen folyamatban van egy 63 milliárd értékű per. A vevők a nyilvánosság előtt nem oszlatták el a homályt, titkolóznak arról, hogy kik a valódi tulajdonosok.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?