Gazdaság MTI/Napi Gazdaság 2015. augusztus. 05. 06:22

Kókadozik a forróságtól a paprika és a paradicsom

Az étkezési paprika és paradicsom esetében jelentős terméskiesést tapasztalnak a gazdálkodók, a betakarított termés minősége pedig elmarad a kívánt szinttől – írja a szerdai Napi Gazdaság.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke a lapnak azt mondta, hogy a melegben a termés nem tudott megfelelően fejlődni, így nagyon sok a deformált, szabálytalan paprika, ami csak lecsónak adható el.

A paradicsom esetében a hőség miatt 20-30 százalékkal kevesebb a bogyó a növényeken – tette hozzá.

Az elnök elmondta azt is, hogy most a legolcsóbb a paprika és a paradicsom, a lecsószezon várhatóan augusztus 20-a után zárul, ekkortól indulhatnak felfelé az árak.

A minőségi paprika és paradicsom termelői ára kilogrammonként bruttó 130-170 forint között van, a fogyasztói ár pedig 200-250 forint között mozog – olvasható a lapban.

zöldhasú
Hirdetés