Az étkezési paprika és paradicsom esetében jelentős terméskiesést tapasztalnak a gazdálkodók, a betakarított termés minősége pedig elmarad a kívánt szinttől – írja a szerdai Napi Gazdaság.
Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke a lapnak azt mondta, hogy a melegben a termés nem tudott megfelelően fejlődni, így nagyon sok a deformált, szabálytalan paprika, ami csak lecsónak adható el.
A paradicsom esetében a hőség miatt 20-30 százalékkal kevesebb a bogyó a növényeken – tette hozzá.
Az elnök elmondta azt is, hogy most a legolcsóbb a paprika és a paradicsom, a lecsószezon várhatóan augusztus 20-a után zárul, ekkortól indulhatnak felfelé az árak.
A minőségi paprika és paradicsom termelői ára kilogrammonként bruttó 130-170 forint között van, a fogyasztói ár pedig 200-250 forint között mozog – olvasható a lapban.
A kormányra hiába számít, aki korszerűsítené az otthonát, de akad pár lehetőség
Nehéz helyzetben van a költségvetés, ezért a kormány a falusi csok és a babaváró kivételével kivezette az ingatlancélú támogatásokat. Az uniós helyreállítási alapból esetleg még sor kerülhet mintegy 20 ezer ingatlan felújítására. Mindenki másnak maradnak a piaci megoldások.