2015. március. 28. 10:14 MTI Utolsó frissítés: 2015. március. 28. 10:15 Gazdaság

Egy fontos hír húsvét előtt

A tavalyinál körülbelül 15-20 eurócenttel drágább a magyar húsvéti bárány kilója idén, az exportszállítások azonban a legjobb esetben is a múlt évi szintet érhetik csak el – mondta Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke.

2014-ben 2 héttel később volt húsvét, mint most, emellett az olasz piac a magasabb átlagsúlyú bárányokat igényli. Kereslet főként a 20-27 kilogramm közötti állatokra van.

A kiszállított húsvéti bárány mennyisége várhatóan 110-120 ezer darab lesz. Ez a magyar éves bárányexport 16-20 százaléka.     

A bárányok eladásából évente körülbelül 10 milliárd forint származik. A húsvéti bárány legnagyobb hányada, nagyjából 95 százaléka olasz export, de érkezik bárány Magyarországról Boszniába, Horvátországba, Libanonba, Ausztriába, Németországba, Japánba és Franciaországba is.

Az exportra kerülő bárányok száma évente 530-550 ezer. A bárányexport a hazai vágóbárány 99 százalékát teszi ki. Magyarországon most 895 ezer anyajuh és növendék jerke van – közölte a terméktanács elnöke.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?