2012. október. 16. 16:25 hvg.hu Utolsó frissítés: 2012. október. 16. 16:20 Gazdaság

Chikán: reformálunk vagy deformálunk?

A legnagyobb probléma Magyarországon ma az, hogy a politikai nem tudja kivárni, hog a gazdaságpolitika stabilizáló elemei életbe lépjenek. Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, közgazdászprofesszor szerint pedig stabilitás nélkül nincsen bizalom, ami a gazdaság szempontjából létkérdés.

Nem biztos, hogy a rendszerváltozás reformjai pozitív változásokat vittek végbe, azon dilemmázunk, hogy ezek a változások reformáltak, vagy deformáltak a gazdaságon - mondta Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere a Portfolio.hu által rendezett Budapest Economic Forum 2012 konferenciájának egyik panelbeszélgetésén. Chikán szerint ha a magyar gazdaság problémák valódi gyökereit látni akarjuk, akkor nagyon mélyre kell ásnunk. A közgazdászprofesszor kiemelte, az különösen baj, hogy a politika nem tudja kivárni, amíg a gazdaságpolitika stabilizáló elemei életbe lépnek. Emellett ő messzemenőkig egyetért a stabilitás hangsúlyozásával, mivel stabilitás nélkül nincs bizalom, és ez kulcsmomentum a gazdaság területén. Chikán hangsúlyozta, hogy jelenleg nem látja a kormány kezében azokat az eszközöket, amellyel a gazdasági növekedést gyorsítani lehetne.

Békés Gábor, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos munkatársa szerint, aki ugyancsak részt vett a panelbeszélgetésen, az utóbbi időkben már nem a kelet-nyugati felzárkózás vált hírré, hanem az, hogy a keleti-európai uniós tagállamok között milyen fokú konvergencia zajlik. Itt elsősorban azt érdemes kiemelni, hogy Lengyelország komoly mértékben zárkózott fel hazánkhoz, és ez számunka nem biztató jel. Magyarorországnak már nem csak a nyugati, hanem a közép-európai országokhoz történő  versenyképességi felzárkózáson is el kellene gondolkodnia - hangsúlyozta Békés.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?