2012. február. 08. 17:57 MTI Utolsó frissítés: 2012. február. 08. 17:47 Gazdaság

Milliárdos kárt okozott a repcének az aszály

Az őszi és tél elejei aszály a repcében okozta a legnagyobb kárt, az 1,08 millió hektáron vetett őszi búza területből közel 411 ezer hektárt sújt aszály - áll a Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának felmérésében.

A Magyar Agrárkamara felmérése szerint a 266 ezer hektárnyi repcéből 152 ezer hektár károsult, de ebből már 37 ezer hektárt ki is szántottak, tárcsáztak. Ez azt jelenti, hogy a termelőknek hektáronként 40-50 ezer forintos káruk keletkezett, ez a kiszántott összes területre vetítve elérheti az 1,5-1,8 milliárd forintos kárértéket. 

A búza sincs rendben: a bő egymillió hektárból a jelentések szerint 411 ezer hektár károsult, s ezt tetézi, hogy a 176 ezer hektárnyi őszi árpából 53 ezret érint az aszály, míg a 114 ezer hektárnyi tritikáléból megközelítőleg 27 ezret.

A kép eltérő az országban: Heves megyében például szinte minden őszi kultúrában kárt okozott a csapadékhiány, a 15 ezer hektárnyi repcéből például ki kellett szántani 10 ezret. De Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is rossz a helyzet: az elvetett 67 ezer hektárnyi búzának csaknem a fele károsodott a szárazság következtében. Békés megyében 100 ezer hektárból 75,5 ezret, míg a legnagyobb vetésterülettel bíró Jász-Nagykun-Szolnok megyében 137 ezer hektárnyi búzából 110 ezret jeleztek aszállyal sújtottnak. Itt a 20 ezer hektárnyi repcéből csaknem 17 ezer hektárral van baj, amelyből már 4,8 ezer hektárt ki is tárcsáztak.

A Magyar Agrárkamara megyei szakemberei egytől egyig arról számoltak be, hogy a mostani igen zord hideg biztosan további károsodásokat okoz a kultúrákban, ez alól csak a jelentősebb hótakaróval borított területek lehetnek kivételek.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?