Importtal keverik az uniós oltalom alatti magyar pirospaprikát
Oltalom alá került a magyar fűszerpaprika, ám ennek ellenére a termelők egyelőre ódzkodnak a tisztán hazai pirospaprikát tartalmazó termék előállításától.
A paprikatermesztők már évekkel ezelőtt alig várták, hogy eredetvédett legyen a magyar paprika, mégis alig kerül tiszta, eredeti hazai termék a szupermarketek polcaira - hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A termelőknek az uniós oltalom miatt ugyanis nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelni.
Az uniós oltalommal járó szabályok szinte sodorják a termelőket afelé, hogy külföldivel keverjék saját paprikájukat. Feltételként szabták ugyanis a paprika színanyag tartalmát, amely időjárásfüggő. Ha Magyarországon kevés a napsütés, és így kevés a színanyag-tartalom, akkor a hatósági előírásoknak megfelelően fel kell javítani, általában a melegebb éghajlatú országokból hozott paprikával.
Az áruházláncokban kapható magyar-külföldi paprika keverékek megfelelnek az eredetvédett termék előírásainak. Komjáti Endre, a dél-alföldi fóliás paprikatermesztők egyike azt mondta, tudathasadásos állapothoz vezet a jelenlegi helyzet, a külföldi pirospaprika behozatala ugyanis fontos a feldolgozónak, „mert ő megvásárolja, mondjuk, kettő dollárét, eladja ötért, belekeveri a magyar paprikát, és ezt olcsón eladja”. A vásárlóknak ugyancsak ez az érdeke, mert az idegen országokból érkező nagy mennyiségű paprikával kevert magyar paprikát így olcsón tudja megvenni a a boltban – tette hozzá Komjáti Endre.
A fűszernövény termése idén kiváló, a Szegedi Paprika Zrt. így nem importál, rosszabb években azonban spanyol paprikát hoznak be.
A kormányra hiába számít, aki korszerűsítené az otthonát, de akad pár lehetőség
Nehéz helyzetben van a költségvetés, ezért a kormány a falusi csok és a babaváró kivételével kivezette az ingatlancélú támogatásokat. Az uniós helyreállítási alapból esetleg még sor kerülhet mintegy 20 ezer ingatlan felújítására. Mindenki másnak maradnak a piaci megoldások.