Gazdaság MTI 2011. április. 20. 08:43

Egyre drágábban exportáljuk a bárányt Olaszországba

A tavalyihoz képest közel 20 százalékkal emelkedett az Olaszországba exportált magyar húsvéti bárányok ára - írja az agribusiness.hu szakmai honlap.

A cikkben Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke közöli: a húsvéti megrendelések időszaka lezárult, az árak 18,5 százalékkal magasabbak a tavalyinál. A tavalyi évhez képest 25 százalékkal csökkent a bárányok és ugyanilyen arányban a birkák állománya, s 10 százalékkal kevesebb anyajuh van. Az elnök a csökkenés egyik okaként a kedvezőtlen időjárást nevezte meg. Magyarázatként hozzáfűzte: a legelők víz alá kerültek, így sem a legeltetés, sem a takarmányozás nem volt egyszerű, mert magasra emelkedett a tápok ára.
   
A takarmányozás költsége az utóbbi években 70-80 százalékkal nőtt - tette hozzá Bátor Árpád. A piac viszont jobb, mivel a bárányok kilónkénti ára fél euróval drágább a múlt évi 2,7 eurónál.
   
Magyarországról a bárányok döntő hányadát Olaszországba szállítják, kisebb részét Ausztriába. A belföldi bárányhús fogyasztás elenyésző, fejenként mindössze 20-25 dekagramm évente - jegyezte meg a szakmai portálon az elnök. Hozzátette: ez az éves húsfogyasztás alig fél százaléka.

MTI - Oláh Tibor

Rendszerint húsvétkor nő meg iránta a kereslet, de ilyenkor is inkább az éttermekben kínálják.
   
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a belföldi bárányfogyasztás és a magyar piac fellendítéséért, az export-állomány megerősítéséért támogatást nyújt. Az anyajuhtartásra szóló támogatási kérelmet május 23-ig lehet beadni. A támogatható minimális állatszám tíz. A részletes szabályokat és a benyújtott kérelemhez a formanyomtatványt az MVH honlapján lehet megtalálni.
   
A Juh Terméktanács elnöke szerint konkurenciának számítanak az Új-Zélandról érkező birkák, amik már másfél éves állatok, de a helyiek még báránynak nevezik őket és olcsóbbak, mint a magyar egyedek.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?