2011. március. 17. 13:29 MTI Utolsó frissítés: 2011. március. 17. 13:33 Gazdaság

Robosztusan nőtt az ipari termelés januárban

Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest 13,4 százalékkal nőtt ez év januárjában, a munkanaphatástól megtisztított index 10,7 százalékkal emelkedett, míg az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 15,3 százalékkal emelkedett.

A csütörtökön közölt adatok szerint az ipari kibocsátás januári több mint 13 százalékos - a decemberinél nagyobb mértékű - bővülésében az alacsony bázis és a munkanaphatás egyaránt érvényesül.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője azt mondta: az előzetes adatoknál kisebb lett ugyan a januári ipari termelés, de még mindig robosztus növekedést mutat. A januári számok alapján az látszik, hogy a tavaly ősszel elindult trend folytatódik, a decemberi visszaesés inkább munkanaphatás következménye - vélekedett a szakértő. Az ipari termelést továbbra is az export orientált termelés húzza, a belföldi kereslet továbbra is gyengélkedik - mondta Árokszállási Zoltán. Az elemző szerint az ipari termelés bővülése az év során konszolidálódni fog, és a növekedés egy számjegyű lesz. Éves átlagban 7 százalékos bővüléssel számol az Erste elemzője.
   
Suppan Gergely, a TakarékBank Zrt. elemzője szerint fontos kérdés, hogy a Japánban történt földrengés, valamint az olaj emelkedő ára mennyire vetik vissza a világot. Ezzel együtt úgy vélte, hogy az éves átlagos növekedés 10 százalék körül marad, s azzal számol, hogy májustól picit mérséklődik az emelkedés. Az elemző kiemelte a megrendeléseket, amelyek "szépen alakulnak", ami a jövő szempontjából biztató - mondta.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus hvg.hu 2024. december. 19. 15:07

Kösz, jól különkiadás: Nem igaz, hogy nincs egészséges ünnepi menü. Mi meg is főztük

El kellene hagynunk a tradicionális ünnepi fogásokat? Hogyan hangoljuk össze a család étkezési szokásait karácsonykor? A hal tényleg jobb, mint a hús? Hogyan fermentáljunk, és miért jó a savanyítás? Hogyan helyettesítsük a cukrot? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a HVG egészségpodcastjának különkiadásában, de nem csak beszélgettünk a karácsonyi fogásokról, el is készítettünk pár egészséges alternatívát.