2010. március. 26. 14:33 MTI Utolsó frissítés: 2010. március. 26. 15:12 Gazdaság

Elkészült az M6/M60-as autópálya Szekszárd és Pécs között

Elkészült az M6/M60-as autópálya Szekszárd és Pécs között; a 80 kilométeres szakaszt a március 31-ére tervezett ünnepélyes átadást követően helyezik forgalomba.

Rakita András, a Mecsek Construction Group főmérnöke az M6-os bátaszéki alagútjánál pénteken elmondta: a kivitelezők az átadásig kisebb munkákat, az úttest tisztítását végzik, pénteken tartják a pályaszakasz utolsó forgalomtechnikai ellenőrzését.

A főmérnök hozzátette, hogy a Mecsek Autópálya Koncessziós (MAK) Zrt. 30 éves koncessziós szerződés alapján két év alatt építette meg az autópályát, amely nyolc völgyhídon – köztük az ország második leghosszabb, 866 méteres szebényi viaduktján –, és négy alagúton keresztül halad. Rakita András felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar gyorsforgalmi úton először épültek alagutak Bátaszék és Véménd között, ezért a MAK Zrt. kampányt indított az átjárókban történő biztonságos közlekedés megismertetéséért.

A koncessziós társaság a kampány keretében az alagút jelzésrendszerét, a közlekedési szabályokat, a sebességkorlátozást emeli ki az autósoknak.

A szakember beszámolt arról, hogy a tolnai és baranyai megyeszékhely között egy üzemanyag-töltő állomás nyílik Geresdnél, a belvárdgyulai pihenő az M60-as továbbépítésével együtt épül ki. Mint mondta, az autópályát március 31-én az ünnepélyes átadást követően használatba vehetik az autósok, akik előtt a feljáróknál a rendőrség fokozatosan nyitja meg az utat.

Az M6/M60-as az országos díjfizetési rendszer része lesz, azaz átadásától kezdve autópálya-matricával lehet rajta közlekedni – mondta újságírói kérdésre válaszolva.

Az új autópálya-szakaszon Szekszárdtól Pécsig 40 perc alatt lehet majd eljutni, míg a 6-os főúton jellemzően egy órát vesz igénybe az út.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?