2007. november. 21. 10:46 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. november. 21. 11:43 Gazdaság

Az IBM jóslata: jönnek a háztáji energiatermelő-hálózatok

Az elkövetkező öt-tíz év egyik legfontosabb trendje az energiaiparban a felhasználók aktív bekapcsolódása lesz az energia-ellátásba – jósolja az IBM új tanulmánya. A megállapítások alapjául szolgáló kutatás során világszerte közel kétezer energiafogyasztót, száz energiaipari vezetőt és több szakértőt kérdeztek meg, akiknek meglátásait ötvözték az IBM iparági tapasztalataival.

Villamoscserép. Hálózati energia
© hvg.hu
Több, egymást erősítő folyamat eredményeként sok tekintetben módosul majd a villamosenergia-termelés módja, irányítása és elosztása. A változások három mozgatórugója az új technológiák megjelenése, a fogyasztók növekvő igénye arra, hogy meghatározzák a forrást, ahonnan a számukra szükséges energiát be kívánják szerezni, illetve a klímaváltozással kapcsolatos reakciók.

A felhasználók szerepe megnő, többé nem akarnak a szolgáltatások passzív befogadói lenni. Energiatudatos vállalatok és lakóközösségek jelenek majd meg termelőként is a piacon, hogy fedezzék saját igényeiket, így olcsóbban, vagy környezetkímélőbb forrásból juthassanak energiához, és értékesíthessék a felesleget. A megkérdezettek több mint felét érdekelné az energia önálló előállítása, amennyiben ennek költsége nem magasabb a piaci árnál.

Ezek a folyamatok a mainál is összetettebb, intelligens, az információtechnológiát intenzíven használó sokszereplős közüzemi hálózatok kialakulásához vezetnek majd, amelyek kevésbé hierarchikusak és diverzifikáltak lesznek. Mindez kihat a villamosenergia-szolgáltatók üzletmenetére és stratégiájára is, akiknek sok résztvevőn alapuló hálózati struktúrára, gyorsabban változó piacra és új ügyféligényekre kell felkészülniük. Ezzel együtt számtalan új lehetőség is adódik majd, amelyekre jövedelmező új termékek, szolgáltatások és üzleti modellek építhetők.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?