Sajtos, tejfölös lángos, kakashere pörkölt, csirkepaprikás, pálinka – nem semmi felütés annak, aki életében nem evett még magyar kaját. Donal Skehan, az ír sztárszakács tavaly Magyarországon kezdte a forgatását egy tévésorozatnak, amelyet mostantól láthatnak a hazai nézők.
A dublini születésű Donal Shekan éppen az idén lesz kereken harminc éves, amit meglehetősen kevesen néznek ki belőle, leginkább egy folyton éhes, de mindig vigyorgó, helyes kamasz benyomását kelti. Ami pedig már „benne” van, az se semmi, másnak komplett életút lehetne. Zenészként, popénekesként kezdte – ő képviselte például a 2008-as Eurovíziós Dalfesztíválon Írországot, bejutva a hatos döntőbe -, aztán a Bubble Hits ír szórakoztató csatorna műsorvezetője lett. Közben elindította Good Mood Food címmel a gasztro blogját, mert enni, főzni és írni is szeret. Aztán publikált is pár szakácskönyvet, elszegődött a BBC-hez hivatásos gasztrohősnek (Kitchen Hero sorozat) tavaly tavasszal pedig a Food Network megbízásából európai turnéra indult, hogy feltérképezze a kontinens konyháit (két forgatás között mellékesen megnősült).
Budapesten kezdte, a legjobbkor, mert éppen belecsöppent a Gourmet Fesztiválba. S igen avatott, belevaló idegenvezetővel járt-kelt a Millenárison, meg a város utcáin. Jókuti András - Világevő blog -, ki maga is afféle folyton úton levő „éhes” és író-főzőember kísérte a városban, hol gyalogosan, hol Trabantba ültetve.
A mindenre elszánt fiatal ír evett, ivott, óriásit bulizott. A legtöbb időt a Gourmet Fesztiválon töltötte, ahol az adott év tematikus étele éppenséggel a csirkepaprikás volt. Csakhogy arra nem számított, hogy elsőre pont a honi gasztronómia örökifjú fenegyerekével hozza össze a sors, és persze Jókuti: Bíró Lajos mindjárt egy kupica pálinkát töltött bele, aztán kakashere pörkölttel körítette neki a saját felfogású csirkepaprikását. Utána viszont már bort kellett inni.
A Budapesten töltött négy nap alatt ugyan még jó néhány hungarikumot – és Raj Ráchel jóvoltából a pesti zsidó konyha specialitásait - kóstolt meg Donal, de egyértelműen a sajtos,tejfölös lángos lett a kedvence. Buli után, reggelire.
A Food Network a sorozat apropóján receptversenyt hirdetett: a legjobb magyaros ételrecept témában. A cél megmutatni, milyen változatos és ízletes a magyar konyha, és hogy van még jó pár olyan étel, amivel érdemes megismerkednie a külföldieknek. A pályázaton az indulhat, aki saját gasztrobloggal vagy valamely receptgyűjtő-megosztó oldalon szakácsprofillal rendelkezik, és az elmúlt félév során legalább két saját receptjét megosztotta már az adott felületen. A pályázat február 24-én indult, és március 13-án, vasárnap éjfélig tart. A recepteket a foodnetworkneked.hu oldalon lehet feltölteni az ott leírtak alapján (a díjazásról részletek, szintén itt).
Megjegyzés: A „Kövesd Donalt Euróba!” Magyarországon játszódó epizódja február 26-án pénteken este 19:00-kor ment le a tévécsatornán, de 28-án, vasárnap este 20:00-kor megismétlik, majd minden pénteken más-más országba kalauzol a sztárszakács. Hollandiában horgászni is elmegy, Olaszországban a fagylaltok és a burrata sajt mennyországába veti bele magát, Svédországban egy kicsit „fikázik” (ez egy helyi szokás, amely során munkatársak vagy barátok rövid időre összeülnek kávézni, sütizni), majd követezik Portugália, Görögország, Horvátország, Lengyelország, Spanyolország és Törökország.
Donal saját maga készítette budapesti werkfilmje: itt