Fajitas, chili con carne, nachos - nálunk is nagyon népszerű, tipikus mexikói ételek, Vagy mégsem annyira tipikusak? Maradjunk abban, hogy is-is. Leginkább az úgy nevezett tex-mex konyhát jellemzik.
Az amerikai és a mexikói konyha fúziójának köszönhetjük a jellemzően street foodos fogásokat, amelyeket a tejanónak is nevezett spanyol ajkú bevándorlók vittek magukkal az „őshazából”. Az originális mexikói konyha egyébként éppen 5 éve, 2010. novemberében lett a világörökség része. Az UNESCO szellemi kulturális örökség szekciója ekkor választott elsőként nemzeti konyhát a listájára.
1. Chili con carne – A legtipikusabb tex-mex fogás. Olyannyira, hogy ez Texas állam hivatalos étele. Az általunk legismertebb és kedveltebb formájában nem is található meg Mexikóban – ott inkább az úgy nevezett újra, vagy kétszer sütött babot kedvelik. A nevét pontosan alapvető hozzávalóiról, a chiliről és a húsról kapta (spanyol jelentése szó szerint: chili hússal). Eredetileg az alapanyagait sóval és zsírral összedolgozva, tömbökben szállították, mint valamiféle hatalmas leveskockákat. Ezeket öntötték fel vízzel és főzték meg az utazók, ha megéheztek. Szóval, ős-street-food. A chili con carnét sokszor ma is bab nélkül eszik az Egyesült Államokban. De mi azért inkább preferáljuk Piedone hagymás, paradicsomos, babos kedvencét…
2. Burrito – a burrito tényleg egy tipikus mexikói étel, igaz, eredeti formájában leginkább ez is csak húst és a már említett „kétszer sütött”, azaz főtt, pépesített, majd megsütött babot tartalmaz, kukorica- vagy búzatortilla lepénybe tekerve. A tex-mex változat emellett salátát, guacamolét (avokádókrémet), paradicsom salsát, esetleg a mexikói „paradicsomsalátát”, a pico de gallót, rizst, sajtot és tejfölt ad hozzá, de számos helyi variációban is ismert mind az USA-ban, mind Mexikóban.
3. Nachos – a nachos ugyan Mexikóban született, de a szomszédos amerikaiak nagyon is szerepet játszanak a történetében. Alapvetően jellegzetes formára vágott, sült kukorica tortilla sajttal vagy sajtszósszal, de ezen kívül számos egyéb feltétet is tartalmazhat. Más tex-mex fogásokkal ellentétben ennek a története jól dokumentált. 1943-ban a mexikói Piedras Negras környékén állomásozó éhes amerikai katonákat laktatta jól először ilyesmivel egy élelmes vendéglős. Amikor ugyanis betértek hozzá, már éppen bezárt a konyha. Ignacio "Nacho" Anaya azért gyorsan összecsapott nekik egy kis kaját a maradékokból: tortillából és sajtból.
4. Fajitas – talán ennek az ételnek van a legkevesbé mexikói gyökere a tex-mex fogások közül, bár kétségtelenül megtalálhatók benne a mexikói konyhából ismert alapanyagok. Az alapja a sült, csíkokra vágott hátszín, melyet sistergőn, vaslapon szolgálnak fel, sült hagymával, kaliforniai paprikával, szószokkal. Mellé adják a tortillát, amibe mindenki maga tekeri bele a hozzávalókat.
5. Taco – hasonlít a burritóra, csak kisebb tortillából készül, ezért általában kettő, vagy inkább három darab egy adag. Az alapvető különbség a burrito és taco között a forma. Míg a burritóban szorosan feltekerik a hozzávalókat, addig a tacót kagyló alakban hajtják össze.
5+1 Chimichanga – ez egy Magyarországon kevésbé ismert fogás. Lényegében a burrito bő olajban kisütött változata, amely elsősorban Észak-Mexikóban és Dél-Amerikában kedvelt.
Megjegyzés: A tipikus tex-mex fogásokat összegyűjtő online ételrendelési portál „80 nap alatt a Föld körül” tematikus gasztro programjának keretében a mostani éppen a mexikói hét.
Tipp: Tequila és autentikus, tüzes mexikói téli fogás: itt